Majdnem 1 milliárd éhező

40 millióval nőtt, és már 1 milliárd körül jár az éhezők száma világszerte. Évi 30 milliárd dollár kéne ahhoz, hogy 2015-ig fele ennyien legyenek.

Az elmúlt évben 40 millióval nőtt azoknak az embereknek a száma a világon, akik nem jutnak elegendő élelemhez a magas élelmiszerárak miatt - jelentette be az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kedden Rómában. A rosszul táplált emberek száma 2008-ban elérte a 963 milliót - mondta Jacques Diouf, a szervezet főigazgatója, hozzátéve, hogy a jelenlegi pénzügyi válság tovább növelheti az éhínség és a szegénység áldozatainak a számát.

A FAO jelentése szerint az elégtelenül táplált népesség túlnyomó része, 907 millió ember, fejlődő országokban él, elsősorban Indiában, Kínában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Bangladesben, Indonéziában, Pakisztánban és Etiópiában.

Az ENSZ szakosított szervezete szeptemberben hozta nyilvánosságra, hogy az élelmiszerárak hirtelen megugrása miatt egyedül 2007-ben 75 millióval nőtt az éhezők száma. Bár az árak ez év eleje óta némileg csökkentek, az élelmezési válság továbbra is komoly problémát jelent számos szegény országban.

Hafez Ghanem, a FAO helyettes vezetője kiemelte: erős politikai akaratra és évente legalább 30 milliárd dollárnyi befektetésre lenne szükség a szegény országokban ahhoz, hogy 2015-re - a világszervezet millenniumi fejlesztési céljainak megfelelően - a felére csökkenhessen az éhezés által sújtottak száma az 1990-es szinthez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.