Majdnem teljesen biztos, hogy bomba robbant az orosz gépen

Oroszország vasárnap kora délután bejelentette, hogy 24 óra leforgása alatt 11 ezer orosz turistát hoztak haza speciális járatokkal Egyiptomból. A nyomozás szerint egyre valószínűbb, hogy gépre csempészett bomba okozta 224 ember halálát október 31-én, ezért ez Egyesült Királyság is rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szállítja haza állampolgárait.

Moszkva pénteken döntött arról, hogy leállítják az összes menetrend szerinti járatot Oroszország és Egyiptom között és több tucat speciális járatot indítottak az ott ragadt oroszok hazaszállítására.

Nagy-Britannia már szerdán leállította a légi közlekedést az Egyesült Királyság és Sharm el-Sheikh között, mivel felmerült a gyanú, hogy az október 31-én, a Sínai-félszigeten lezuhant, szintén az egyiptomi üdülőparadicsomból felszállt orosz utasszállítógépet egy fedélzetre felcsempészett bomba semmisítette meg.

Moszkva kezdetben elutasította annak lehetőségét, hogy a 224 áldozatot szedő szerencsétlenség oka merénylet volt, pénteken azonban mégis követte a brit példát, miután a nyomozati jelentések egyre valószínűbbé tették ezt a  lehetőségét. A robbanószerkezetet a gyanú szerint a repülőtét egyik dolgozója vihette fel a gépre. Az orosz gép lezuhanásának körülményeit vizsgáló nemzetközi nyomozócsoport egyiptomi tagja, a Reutersnek a minap azt nyilatkozta, 90 százalékig biztosak abban, hogy a pilótafülkében az utolsó pillanatokban rögzített hang egy robbanásévolt.

Az megszigorított biztonsági előírások miatt az utasok most nem vihetnek fel csomagot arra a gépre, amivel hazautaznak, a poggyászokat később küldik utánuk különgépekkel

A bizalmom megrendülése óriási csapás Egyiptom számára, a külföldi turisták egyharmadát ugyanis az orosz állampolgárok teszik ki. Tisztségviselők szerint 80 ezer orosz rekedt Egyiptomban az után, hogy Moszkva bejelentette, hogy leállítják a két ország közötti légiközlekedést.

Philip Hammond brit külügyminiszter a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy a fokozott biztonsági intézkedések miatt a szokásosnál lassabban, de a brit légitársaságok mindenkit haza fognak hozni az elkövetkező napokban, akik el akarják hagyni Egyiptomot. Becslések szerint mintegy 19 ezer brit ragadhatott szerdán az észak-afrikai országban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.