Majd Orbán Viktor reagál

Az antiszemitizmus erősödéséről kérdezték hazánk tel-avivi nagykövetét tegnap, miután behívták az izraeli külügyminisztériumba. Nagy Andor a kormányfőre hivatkozott a beszélgetés során.

Maga Orbán Viktor miniszterelnök reagál majd – ezt a kormányzati álláspontot erősítette meg lapunknak Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője annak kapcsán, hogy bekérették csütörtökön az izraeli külügyminisztériumba a tel-avivi magyar nagykövetet. Nagy Andor tájékoztatása szerint az izraeli fél az antiszemitizmus erősödése miatti aggodalmát fejezte ki.

Mint Kaleta Gábor elmondta, Rafi Sultz izraeli helyettes államtitkár ugyanazt a három kérdést vetette fel, amelyekkel Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is foglalkozott a múlt heti sajtótájékoztatóján. Ezek: a német megszállás emlékműve a Szabadság téren, a Sorsok Házának koncepciója és a Veritas Intézet igazgatójának kijelentése.

Lázár akkor ugyanazt kérte, mint Nagy Andor nagykövet az izraeli külügyminisztériumban: várják meg Orbán Viktornak az üggyel kapcsolatos állásfoglalását.

Amikor bekérette a magyar nagykövetet, az izraeli fél kifejezte mély aggodalmát több antiszemita esemény, illetve magyar politikusok súlyos kijelentései miatt. Komoly kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magyar társadalom kész igaz és bátor módon szembenézni a múlttal – értesült a Mááriv című izraeli újság honlapja.

Rafi Sultz helyettes államtitkár elismerte a magyar kormány által 2010 óta megtett lépéseket, ám kifejezte az antiszemitizmus erősödése miatt aggodalmát, kitérve a választásokon induló neonáci párt ügyére is – mondta az MTI-nek a nagykövet. „Közölték, hogy a helyi zsidó szervezetek tájékoztatása alapján úgy vélik: kísérlet zajlik Magyarország holokausztban játszott szerepének a relativizálására” – idézte fel Nagy Andor.

A diplomata a helyettes államtitkárnak elmondta, hogy milyen fontos lépések, jogszabályi és tantervi változások történtek Magyarországon a 2010-es kormányváltás óta az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben. Végül arra kérte az izraeli felet, hogy „Magyarországot ebben partnerüknek és ne ellenfelüknek tekintsék”.

Orbán Viktor és Lázár János beszélget Ronald S. Lauder (szemben jobbra) asztalánál a Zsidó Világkongresszus budapesti tanácskozásán
Orbán Viktor és Lázár János beszélget Ronald S. Lauder (szemben jobbra) asztalánál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.