Máig rejtély, ki lopatta el Auschwitz feliratát

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum igazgatója szerint nem sikerült megtalálni az egykori haláltábor bejárata fölött lévő felirat ellopásának valódi megbízóit.

Piotr M.A. Cywinski a Gazeta Wyborcza lengyel lap csütörtöki tudósítása szerint meg van győződve arról, hogy nem a svéd Anders Högström volt az igazi megbízó, valaki vagy valakik voltak mögötte, akiknek kilétére nem derült fény.

A hírhedt Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) feliratot 2009. december 18-ra virradóra lopták el a múzeumként működő egykori haláltábor kapujáról. A három darabra fűrészelt kovácsoltvas emléket a rendőrség 70 órával később Torun környékén találta meg. A feliratot lengyel elkövetők vitték el Högström megbízásából. A svéd férfit tavaly év végén egy krakkói bíróság két év és nyolc hónapi szabadságvesztésre ítélte, büntetését Svédországban tölti le.

Összesen öt lengyel állampolgár kapott börtönbüntetést, a krakkói ügyészség pedig lezárta a vizsgálatot.

Cywinski szerint Högström nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy egy gyűjtő megbízásából rendelte meg a lopást. Ez esetben az elkövetők nem vágták volna három darabra a feliratot - vélte. Az igazgató szerint ki kellene nyomozni, hogy kik voltak az igazi megrendelők, nem valamilyen neonáci csoport áll-e a háttérben, akik a holokauszt jelképét akarták megbecsteleníteni?

A krakkói ügyészség szóvivője szerint viszont elfogták és elítélték azokat, akikről bebizonyosodott, hogy részt vettek a lopásban, lengyel részről nincs lehetőség további vizsgálatra az ügyben. A vélt megbízók felderítése a svéd rendőrség dolga lenne, amelynek a lengyelek átadták a vizsgálati anyagokat.

Két héttel ezelőtt csaknem 130 ezer zlotyért (1 zloty=68 forint) sikerült helyreállítani a megrongált feliratot, amely nem kerül vissza a kapu fölé, ahová egy másolatot helyeztek el. Az eredeti darab a 2014-ben megnyíló új állandó kiállítás egyik fő eleme lesz. Gondoskodni fognak arról, hogy megfelelő, 17-19 fokos hőmérsékleten, a levegő megfelelő páratartalma mellett épségben megőrződjön.

Az „Arbeit macht frei” felirat restaurálás után
The "Arbeit macht frei" sign from the entry gate of the former Nazi death camp of Auschwitz is presented after a year of restoration work, during a media presentation in Oswiecim May 18, 2011. A Swedish man was sentenced to nearly three years in prison last December for masterminding the theft of the infamous sign, an enduring symbol of the Holocaust whose English meaning is "Work sets you free". Two Poles were also jailed for stealing the sign and cutting it into three pieces to fit into their car in December 2009. REUTERS/Jakub Ociepa/Agencja Gazeta/ (POLANDPOLITICS CONFLICT - Tags: POLITICS CONFLICT CRIME LAW IMAGES OF THE DAY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.