Magyarországról érkezett a baltás támadó Németországba

Magyarországon vettek ujjnyomatot a Würzburg mellett egy vonaton végrehajtott baltás-késes támadás tettesétől - jelentette pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap.
A FAZ információi szerint a támadó teljesen ellenőrizetlenül lépett be Németországba. Ujjnyomatát 2015 júniusában, Magyarországon rögzítették az Eurodac uniós menekültügyi adatbázisba, és amikor június végén megérkezett Németországba, a német hatóságok nem vizsgálták meg, hogy regisztrálták-e már valahol az EU-ban, vagyis nem vettek ujjnyomatot, amelyet lefuttathattak volna a közösségi adatbázisban.

A menekültügyet uniós szinten szabályozó úgynevezett dublini előírások alapján a német hatóságok a magyarországi regisztráció miatt megtagadhatták volna a belépést a magát afgán állampolgárnak mondó, felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorútól.

Tavaly júniusban a szövetségi rendőrség nem végzett rendszeres ellenőrzést a határon, de megerősített járőrökkel igyekezett megakadályozni az illegális határátlépést. A szövetségi kormány csak 2015 szeptemberében döntött arról, hogy nem ellenőrzik és regisztrálják a menedékkérőket a határon, de a hatóságok már korábban is eltértek a dublini szabályoktól - mutatott rá a FAZ.

A támadó 2015 decemberében nyújtott be menedékjog iránti kérelmet és idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt. A FAZ kiemelte, hogy egyszer sem nyújtott be személyazonosság igazolására alkalmas iratokat, identitásáról mindig csak az általa közölt adatokat rögzítették.

A támadó kilétét legkésőbb a menedékjogi eljárásban alaposan meg kellett volna vizsgálni, de Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint ez sem történt meg. A miniszter a napokban elmondta, hogy az eljárás során a támadót nem hallgatták meg személyesen és nem vettek ujjnyomatot tőle.

Joachim Herrmann követelte, hogy a szövetségi rendőrség tartóztassa fel a határon az érvényes iratok nélkül érkező vagy a személyazonosságukat igazolni nem tudó embereket, és ne engedjenek be senkit, akiről nem tudni, hogy kicsoda. A tartományi miniszter azt is sürgette, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) gyorsítsa fel a menedékjogi eljárásokat.

A BAMF adatai szerint az afgán állampolgárok esetében az eljárások átlagos átfutási ideje 13,4 hónap.

A BAMF-nál a legutóbbi, június végi összesítés alapján 496 ezer feldolgozatlan menedékjogi kérelem fekszik.

A 17 éves menedékkérő hétfőn baltával és késsel rátámadt egy vonat utasaira a bajorországi Würzburg közelében. Az Allah akbar! (Allah hatalmas!) kiáltást hallatva rontott rá áldozataira, négy embert megsebesített, majd leszállt a többi utas által vészfékkel megállított vonatról, és megsebesített még egy embert. Rátámadt az előállítására érkezett különleges rendőri egységre, ezért a kommandósok lelőtték.

A nyomozás eddigi adatai alapján az Iszlám Állam terrorszervezet propagandájának hatására, de egyedül, önállóan cselekedett. Thomas de Maiziere német belügyminiszter szerint az eset az "ámokfutás és a terrorizmus határán" helyezkedik el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.