Magyarországra is kerülhetett a lóhúsos húsgolyóból?

Az IKEA több európai országban is visszavonta népszerű húsgolyóit, cseh elemzők ugyanis lóhúst találtak az ételben. A cég szerint a Magyarország árusított húsgolyókban nem találtak lóhúst, ennek ellenére innen is kivonják a terméket.

A cseh hatóságok lóhúst találtak az IKEA elméletileg marha- és sertéshúsból készült húsgolyóiban. A termékből még azelőtt visszavontak 760 kilogrammnyit, hogy elérték volna a cég cseh üzleteinek polcait. Az IKEA korábban azt állította, hogy két héttel ezelőtti, házon belül végzett tesztjeik során nem találtak lóhúst a termékeikben, de ezek után ismét vizsgálódnak majd.

Az IKEA Facebook-oldalán erősítette meg, hogy Csehországban felfüggesztették a húsgolyók árusítását, majd nem sokkal később bejelentette: a lóhúsos ételből Szlovákiába, Magyarországra, Nagy-Britanniába, Hollandiába, Belgiumba, Portugáliába és Franciaországba is kerülhetett, írja a BBC. Az IKEA Magyarország az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a magyarországi IKEA-ban árusított élelmiszerekben nem találtak lóhússzármazékot. Magyarországon két vizsgálatot is elvégeztek: mind a svéd húsgolyókat, mind a Svéd Finomságok Boltjában forgalmazott termékeket vizsgálták. Mindkét teszt eredménye negatív lett.

Ennek ellenére a magyar áruházak polcairól is lekerülnek a húsgolyók, ugyanis az IKEA azonnali hatállyal beszüntette az érintett húsgolyó árusítását Csehországban és a további, esetleg érintett országokban (Szlovákia, Csehország, Magyarország, Franciaország, Nagy-Britannia, Portugália, Olaszország, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Görögország, Ciprus, Írország).

A cseh szakértők a húsgolyók mellett Lengyelországból származó marhaburgerben is megtalálták a lóhús nyomait.

Az újabb botrány éppen az EU-s mezőgazdasági miniszterek találkozója alatt robbant ki. Brüsszelben várhatóan a hústermékek származási helyének feltűntetéséről és a termék útjának visszakövethetőségéről is beszélnek majd, habár a találkozó eredeti napirendje szerint a vidéki közösségekről és a halászati politikáról lenne szó.

Az utóbbi pár hétben az biztossá vált, hogy a tagállamok hatóságai nem tudták visszakövetni a beszállítók láncolatát, így azt sem tudni, honnan ered az egész Európát behálózó lóhúsbotrány, amely már legalább tucatnyi országot érint. Legutóbb Olaszország és Németország csatlakozott a marhahúsos termékekben lóhúst felfedező országokhoz, korábban az ír hatóságok találtak lóhúst a marhaburgerben, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Svédországban pedig marhahúsként felcímkézett fagyasztott lóhúsra leltek. A nyomok Ciprusig és Romániáig vezettek, de kutattak két brit vágóhídon is. Az ijedtség azért is nagy, mert nem kizárt, hogy a lovakat emberekre ártalmas gyógyszerekkel kezelték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.