Magyarországra szállítják a bukaresti klubtűz egyik sérültjét

Vasárnap reggel további két sérült hunyt el, ezzel 44-re emelkedett az október 30-i bukaresti klubkatasztrófa halálos áldozatainak száma.
Egy bukaresti nő és egy török állampolgárságú férfi szervezete adta fel a küzdelmet, mindkettejüket a Floreasca kórházban ápolták, a román fővárosban.

Szombaton a Colectiv klubban kiütött tűz kilenc sérültje halt bele sérüléseibe, ketten közülük Hollandiában, röviddel azután, hogy az őket szállító katonai repülőgép landolt Rotterdamban. Hét sebesült két bukaresti kórházban vesztette életét.

Szombatra virradóra a klubtűz 16 súlyos sérültjét Rotterdamba, illetve Brüsszelbe vitték kezelésre, este pedig két pácienst Ausztriába szállították. Ma újabb két sérültet visznek külföldre: egyet Nagy-Britanniába, egyet pedig Magyarországra. Budapesten várhatóan kevéssel dél után landol a román hadsereg kórházzá alakított szállító repülőgépe. Sorin Cimpeanu ideiglenes miniszterelnök szombaton közölte, hogy a Simicskó István magyar honvédelmi miniszter öt sérült átvételét ajánlotta fel.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncert alatt, a tűzijátékoktól lángra lobbant a hangszigeteléshez használt gyúlékony hab. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai, így a rendezvény több száz résztvevője nem tudott idejében kimenekülni az egyetlen kijáraton. 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba. Hatan az első héten, tizenegyen az utóbbi alig több mint egy nap alatt haltak bele sérüléseikbe. Az orvosok már korábban figyelmeztettek, hogy akár meg is duplázódhat a halálos áldozatok száma. Jelenleg további 100 sérültet ápolnak bukaresti kórházakban, és közülük 50-nek az állapota válságos.

Közben folytatódnak a klubkatasztrófa miatt kitört és a kormány szerdai lemondásához vezető tüntetések. Szombaton, a hideg, ködös idő ellenére még mindig több ezren gyűltek össze a bukaresti Egyetem (Universitatii) téren átlátható vizsgálatokat és a politikai osztály reformját követelve.

Az ügy kapcsán indult ügyészségi vizsgálat hét gyanúsítottjának előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság. Rács mögött folyik a nyomozás a Colectiv klub három tulajdonosa, Bukarest negyedik kerületének lemondott polgármestere, valamint a tragédiához vezető tűzijátékot beszállító Golden Ideas Fireworks Artists Kft. két tulajdonosa és egy alkalmazottja ellen. Utóbbiakat nemcsak gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják, hanem azzal is, hogy a tragédia után bizonyítékokat próbáltak megsemmisíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.