Magyarországra küldték a gyerekeket, nagyot kaszált a német gyámügy

A gelsenkircheni gyámügyi hivatal szándékosan zsúfoltságot idézett elő a Szent József gyermekotthonban, így a fiatalok egy részét Magyarországra küldte saját cégén keresztül. Gyerekenként 5500 eurót kaszáltak.

Az ARD közszolgálati tévé Monitor című műsorában elhangzottak alapján a Hvg.hu és az Index azt írja, Alfons Wissmann, a gelsenkircheni gyámügyi hivatal vezetője és helyettese, Thomas Frings összejátszva a Szent József gyermekotthonnal, egyre több gyereket küldött az intézménybe, majd túlzsúfoltságra hivatkozva Magyarországra küldték őket.

A gyerekeket a 2004-ben, Wissmann és Frings által alapított Neustart (Újrakezdés) GmbH-n keresztül hozták Magyarországra, a cég pedig minden gyerek után 5500 eurót kapott a német államtól.

Azzal, hogy mi lesz a fiatalokkal, nemigen foglalkoztak. A riportban a korábban Pécsen elhelyezett Marcel H. nevű német fiú azt mondta: alig törődtek velük, egész nap azt csináltak, amit akartak: kábítószerezhettek, és nem nagyon érdekelt senkit, járnak-e iskolába vagy sem.

A Hvg.hu azt írja, az ügynek a Pester Lloyd budapesti német nyelvű lap is utánajárt. Mint írják, a Neustart Kft. 2006-ban a pécsi egyetem lapjában hirdetett, olyan gyakornokokat kerestek, akik legalább középszintű német nyelvtudással rendelkeznek és örömmel foglalkoznának 14-17 éves német intézeti gyerekekkel.

Hasonlóról számolt be a B. József nevű férfi is, aki maga is német gyerekekkel foglalkozott, és elmondta, hogy semmilyen pedagógiai módszerük nem volt.

A Monitor című műsor riportja szerint Dorsten városában is hasonló üzletet kötöttek a bochumi székhelyű Life GmbH-val. Egy 11 éves kisfiú azért került állami gondozásba, mert anyja súlyos depresszióval küzdött. Magyarországon egy 64 éves, képzetlen férfira bízták, aki iskolába sem járatta a gyereket. A kisfiú hetente két alkalommal végez egy kétórás online kurzust. A riport szerint a német állam havi 7 ezer eurót fizet a bochumi Life GmbH nevű cégnek, további 800 eurót pedig az online kurzusért, amelyet a Life tulajdonosának lányához tartozó cég szolgáltat.

Wissmannt és Fringst a leleplező tévéműsor másnapján, május elsején már fel is függesztették az állásából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.