Magyarországot ma nem vennék fel az EU-ba – keményen beszólt a volt főképviselő

A Neue Zürcher Zeitung című svájci konzervatív lap a kvótareferendum ügyéről közölt beszámolót online kiadásában.
A Zöld jelzés a magyar menekültügyi népszavazásnak című írásában a Neue Zürcher Zeitung szerző, Meret Baumann kiemelte, hogy a várhatóan ősszel tartandó szavazáson biztos a nemek többsége, de „Orbán Viktor kormányfő számítása nem mentes a kockázatoktól”.

Kifejtette, hogy a miniszterelnök „számítása nyilvánvaló”: a menekültválság már nem napi téma a hírekben, és helyette az oktatási és az egészségügyi rendszer rossz állapota, mindenekelőtt pedig az „Orbán környezetéhez tartozó személyek gazdagodása” került az előtérbe, de az állami finanszírozású szavazási kampánnyal a kormány hetekig a vezető hírek között tarthatja a migráció érzelmekkel átitatott ügyét. Hozzátette, hogy ez a taktika azért kockázatos, mert az érvényességhez 50 százalékot meghaladó részvételi arány szükséges. Az ellenzék már fel is szólított a népszavazás bojkottjára, és ha sikerül a konkrét tartalmat illetően értelmetlenként és a kormány elleni szavazásként beállítani az ügyet, akkor Orbán vereséget szenvedhet – írta a Neue Zürcher Zeitung.

Ha Magyarország ma kérné felvételét az Európai Unióba, el lenne utasítva – írta Javier Solana volt NATO-főtitkár és az Európai Unió korábbi kül- és biztonságpolitikai főképviselője véleménycikkében az El País című madridi napilapban szerdán.

A spanyol szocialista politikus írásában megállapította, hogy a nacionalizmus és Európa-ellenesség járványa elérte Lengyelországot és Magyarországot is.

Véleménye szerint a magyar Fidesz, ahogy a lengyel Jog és Igazságosság párt, a nemzeti szuverenitás védelmének ürügyén erodálja a demokratikus berendezkedést és a jogállamiságot. Politikájuk a kormány kezében összpontosítja a hatalmat, kiküszöbölve a kontrollt és a kritikát – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ezeket az intézkedéseket úgy igazolják, mint amelyek csökkentik a globális és uniós, gazdasági és társadalmi nyitás okozta bizonytalanságot.

Solana cikkében kitért arra is, hogy szerinte a nemzeti érdekeket úgy mutatják be, mint amelyek ellentétesek az európaiakkal, habár az EU a globális világban extra védelmet kínál tagállamai számára.

Az Európai Unión kívül ezen országok bármelyike sokkal sebezhetőbb lenne minden veszéllyel szemben – jelentette ki az El Paísban a spanyol politikus, aki szerint a magyar kormány az ország „belső visszafejlődését” idézte elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.