Magyarországot is bírálta a cseh belügyminiszter

Magyarországnak is szemrehányást tett Milan Chovanec cseh belügyminiszter abban az interjúban, amelyet az Aktuálne.cz hírportál közölt.

„Ha minden európai állam betartaná az európai jogrendszert, akkor egyetlen illegális migráns sem lehetne a Cseh Köztársaságban. Azért, mert ezeket az embereket a schengeni övezetbe való belépés után az első biztonságos országban őrizetbe vennék, nyilvántartásba vennék, valamiféle dokumentummal látnák el őket, és ujjlenyomataik benne lennének az összeurópai nyilvántartásban. Ha tehát az emberek e nélkül érkeznek hozzánk, az azért van, mert néhány ország - Görögország, Olaszország, Szlovénia, Magyarország, Ausztria - nem teljesíti kötelességeit" - jelentette ki Milan Chovanec.

A miniszter az interjúban elmondta: a migrációs hullám, amely destabilizálja a környező államokat, Csehországot eddig kevésbé érinti; az ország biztonsági helyzete stabil. Az illegális migránsok beáramlása Csehországba az utóbbi hetekben lényegében leállt, ami egyrészt annak is köszönhető, hogy „a magyarok kerítést építettek", másrészt „nem kizárt, hogy a mi kemény fellépésünk következtében is" - jegyezte meg.

Milan Chovanec úgy véli, hogy a migrációs válság megoldása érdekében Európának végleg el kellene hagynia a zsákutcát jelentő menekültkvótákat, és meg kellene erősíteni a külső schengeni határok védelmét. A cseh minisztert aggasztja, hogy a migrációs ügyben Európa nagyon megosztott. Hozzátette: azok - osztrákok és németek -, akik korábban Orbán Viktort bírálták a kerítésépítés miatt, most maguk is kerítést akarnak építeni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.