Magyarországon nyomoznának Morales ügyészei

A bolíviai ügyészség delegációt készül küldeni Magyarországra, hogy kivizsgálja bizonyos magyar állampolgárok kapcsolatát a dél-amerikai országban leleplezett államellenes összeesküvéssel.

A bolíviai ügyészség delegációt készül küldeni Magyarországra, hogy kivizsgálja bizonyos magyar állampolgárok kapcsolatát a dél-amerikai országban leleplezett államellenes összeesküvéssel - közölte a keddi  bolíviai sajtó.

A La Razón című La Paz-i újság szerint Marcelo Sosa ügyész többek között Révész Tiborral, a Székely Légió nevű szervezet vezetőjével szeretne találkozni, akiről az összeesküvést kivizsgáló  parlamenti bizottság úgy véli, hogy ő az ügy egyik főszereplője. A lap említi más magyar személyek – Dudog Gábor, Gáspár Dániel és Nagy Tamás Lajos – nevét is, akik az állítólag Eduardo Rózsa Flores által vezetett  terrorcsoport feltételezett tagjaiként ugyancsak Bolíviában tartózkodtak.

Sosa közölte, hogy ezzel párhuzamosan az Interpoltól is kérnek információkat Révészről, még ha egyelőre nem is világos, hogy vele sszemben is fenntartják-e a terrorista szervezkedés gyanúját. „A nyomozás folyik” – jelentette ki az ügyész. Bolíviai sajtóértesülések szerint Révész decemberben érkezett Santa Cruzba, és január derekán utazott el onnan. A parlamenti vizsgálóbizottság elnöke szerint az április 16-án erőszakkal felszámolt csoport igazi kulcsfigurája nem is Rózsa Flores, hanem Révész volt. Egy feltevés szerint nézeteltérés alakult ki közte és Rózsa Flores között. Révész nem hivatalos információ szerint jelenleg nem Magyarországon, hanem Írországban tartózkodik.

A La Paz-i ügyészség a bolíviai külügyminisztérium segítségét kérte, hogy  segítsen megszervezni Révész kihallgatását – írta a lap. A La Paz-i ügyészség szándékáról a hivatalos értesítést még nem kapta meg az ügyben illetékes Buenos Aires-i magyar nagykövetség, de Józsa Mátyás nagykövet nem hivatalosan már szintén tud róla. Bolíviának Budapesten nincs nagykövetsége, a két ország a Buenos Aires-i magyar nagykövetségen és Bolívia bécsi képviseletén keresztül tartja a kapcsolatot.

Az állítólagos összeesküvés felszámolása közben a bolíviai Santa Cruz városában egy hónapja agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát  hármas állampolgárságú Rózsa Florest, a román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert, és elfogták Tóásó Elődöt, és a bolíviai horvát Mario Tadic Astorgát.

A La Razón szerint az egy La Paz-i börtönben raboskodó Tóásó állítólag azért nem akar vallomást tenni, mert fél, hogy Révész ezt megtorolja a családján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.