Magyarországon nincs nagy gond a békével

Hazánk éppen csak lemaradt az első húsz ország alkotta toplistáról az Institute for Economics & Peace (IEP) nevű non-profit szervezet által idén is kiadott globális békeindex rangsorán.

Az eső helyezett Izland, orrhosszal megelőzve Dániát és Ausztriát. A kelet-európai országok közül Csehország (11.) Szlovénia (14.) és Szlovákia (19.) szerepel nálunk előkelőbb helyen. Szembetűnő, ám korántsem meglepő a skandináv államok jó szereplése is, amelyek az első tízből négy helyet szereztek meg.

Ami a sor másik végét illeti, Szíria most a legveszélyesebb, idén Afganisztánt megelőzve került az utolsó helyre. Dél-Szudán, Irak és Szomália tartozik még a sereghajtók közé. Talán érdekes lehet a mostanában előszeretettel követendő példaként elénk állított országok helyezése. Kommentár nélkül: Szingapúr (25.), Kína (108.), Törökország (128.), Oroszország (152.). A lista összesen 162 országot rangsorol.

A tavaly novemberi események következtében Ukrajna mutatta az egyik legnagyobb visszaesést a listán, 30 helyet rontott. A jövő évi rangsorban alighanem további gyengülés várható keleti szomszédunktól, mert a lista készítésekor még nem vették figyelembe az azóta kialakult súlyos konfliktust.  

Általánosságban elmondható egyébként, hogy a 2008. óta évenként kiadott lista folyamatosan romló helyzetet mutat a világbékét illetően. Európa végig megtartotta a legbiztonságosabb régió címét. Sőt az elmúlt hét évben összesen 3%-kal csökkentette a békére legnagyobb veszélyt jelentő fegyverimportot. Beszédes adat, hogy ugyanebben az időszakban az orosz-eurázsiai régió 136%-kal növelte azt.

Ami hazánkat illeti, az 54 vizsgált jellemző közül kiemelkedő eredményt értünk el a gyilkosságok relatíve alacsony számával, a fegyverhez jutás nehézségével, az alacsony terrorfenyegetettséggel, a nukleáris fegyverek hiányával és az idelátogató turisták magas számával.

Hogy mégsem tartozunk az élbolyba, annak oka többek közt, hogy keveset költünk az oktatásra és a női parlamenti képviselőkkel sem állunk jól. Hogy egy ország mennyire számít biztonságosnak, az összességében az határozza meg, hogy a már meglévő problémákon (bűnözés, polgárháború, diktátor az állam élén stb.) túl mekkora esély van konfliktusok kialakulására.

A teljes tanulmány angol nyelven letölthető PDF formátumban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.