Magyarországon a Fidesz európai pártcsaládja szerint is csak a kormányzati politikusok ugrálnak

Az Európai Néppárt megértő a kvóták elutasítóival szemben, de kompromisszumkészséget vár minden tagállamtól.


Nyitottak vagyunk a „rugalmas szolidaritás" megvitatására — mondta az Európai Parlament legnagyobb, a Fidesz EP-képviselőit is magában foglaló néppárti frakciójának elnöke, Manfred Weber. A bajor keresztényszocialista politikus ezzel felzárkózott azok mellé az európai vezetők mellé, akik tárgyalásra alkalmasnak ítélték a négy visegrádi ország,Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia javaslatát. A közép-európai országcsoport szeptember elején hivatalos felvetette: a tagállamok kapjanak lehetőséget arra, hogy az egymás iránti szolidaritásukat ne csak a menekültek befogadásával fejezhessék ki, hanem a közös megoldáshoz való egyéb hozzájárulással is.

Strasbourgi sajtótájékoztatóján Weber azt mondta: most le kell ülni a tárgyalóasztalhoz, és kompromisszumkészséget mutatva eljutni a megoldáshoz, mert csak közös erőfeszítéssel lehet úrrá lenni a menekültválságon. „A nemzeti egoizmus nem vezet sehová" — hangsúlyozta.

A vasárnapi magyarországi népszavazásról a néppárti frakcióvezető azt mondta: komolyan kell venni a választópolgárok fenntartásait a kvótarendszerrel szemben, nem lehet csak arra hivatkozni, hogy több mint 50 százalékuk otthon maradt. Ugyanakkor megismételte korábbi álláspontját, mi szerint az emberek nem annyira nyugtalanok, mint egyes politikusok, és nem látják annyira drámaian a helyzetet.

Gianni Pittella, az EP második legnagyobb, szocialista politikai csoportjának a vezetője szerint a magyarországi referendumon a polgárok világos üzenetet küldtek Orbánnak arról, hogy mit gondolnak a „hazugságairól”. Az olasz politikus kifejtette: a szocialisták nem akarnak Orbánnak politikai platformot biztosítani a nézetei terjesztésére, ezért nem támogatták a szélsőbal javaslatát, hogy a héten rendezzenek parlamenti vitát a magyarországi helyzetről. „Nincs szükségünk arra, hogy a magyar miniszterelnök megint szembeállítsa a parlamentet Magyarországgal, és azt hirdesse: Európa ellenünk van” – mondta Pittella újságíróknak.

Az EP Zöld frakciójának társelnöke, Philippe Lambert strasbourgi sajtótájékoztatóján örvendetesnek nevezte, hogy a "népszavazás megmutatta, a populista politikának vannak határai, és az emberek képesek ellenállni a félelemkeltésnek".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.