Influenza-járvány: Magyarország kevésbé veszélyeztetett

Jakab Zsuzsanna a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) igazgatója interjút adott lapunknak a Mexikóban kirobbant sertésinfluenzával kapcsolatosan várható európai helyzetről és a teendőkről. Nincs magyar érintettje Mexikóban a sertésinfluenzás megbetegedéseknek - közölte az MTI-vel telefonon a mexikóvárosi magyar nagykövet.

A sertésinfluenza nem hivatalos elnevezés, újinfluenzának nevezzük a H1N1 vírus által okozott betegséget – mondta Jakab Zsuzsanna a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) igazgatója. Ez a vírus ismert volt korábban is, de erede-tileg csak sertésről sertésre terjedt, azonban egy gyors genetikus mutáció során most már emberröl emberre is terjed.

Nincs magyar érintettje Mexikóban a sertésinfluenzás megbetegedéseknek -  közölte az MTI-vel telefonon (közép-európai idő szerint) hétfőn este Dehelánné Dörömbözi Teréz mexikóvárosi magyar nagykövet.

Mint elmondta, a magyar képviselet a mexikói hatóságoktól azt az információt kapta, hogy a kórházban ápoltak között nincs  magyar állampolgár, és a nagykövetségnél sem jelentkezett senki magyar a járvánnyal kapcsolatosan.

Európában (Spanyolországban) egyetlen konfirmált esetet regisztráltak, a kontinensen pedig 38 újinfluenza-gyanús megbetegedés tapasztaltak - mondta az igazgatónő.

A fertőzés Európában először valószínűleg azokban az országokban üti majd fel a fe-jét, amely szoros kapcsolatban áll Mexikóval. A hét végén öt repülőjárat érkezik Madrid-ba, mind hatalmas jumbo-jet. Úgy tünik a behurcolás elkerülhetetlen, azonban feltehető-leg itt, Európában is az enyhébb lefolyás lesz a jellemző.

Az új influenza ellen hatásosak a kifejlesztett gyógyszerek, az Osertamivir, a Zanamivir, a Relensa és a Tamiflu sikerrel veszi fel a versenyt a kórral.

Az ECDC-nek, az intézménynek, amit vezetek az a feladata, hogy az EU-ban  kötelező érvénnyel koordinálja az intézkedéseket. Az EU pandémiás tervét magas szintre emeltük, minden országban nagy a haladás és a kiadott intézkedések minden EU országra azonos érvénnyel kötelezők.

Az EU Korai Előrejelzés és Válaszadás Hálózata három videó kon-ferenciát tartott az utóbbi napokban. Megállapodtak abban, hogy a tagállamokban egya-ránt kötelező az azonos monitorozás, a közös betegség deffiníció, az utazási útmutatók kiadása, az információadási kötelezettség és a fertőzött esetek egyforma kezelése.

A magyarok jó helyzetben vannak – jelentette ki Jakab Zsuzsanna -, a spanyol nyelvű országokkal sem állnak szoros kapcsolatban és -bár a gazdasági válság nyomán történtek elvonások-  a járványügyekben illetékes intézmények, mint például a KÖJÀL kiválóan ellátják a feladatukat- mondta végezetül az ECDC igazgatója.

Az  ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) Vészbizottsága kedden ülésezik és várhatóan a jelenlegi hármasról négyesre, de inkább ötösre fogja emelni a pandémiás fázis fokozatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.