Magyarország két héten belül bizonyítékokat vár Szlovákiától

Magyarország egy-két héten belül várja a szlovák információkat, bizonyítékokat és felvételeket a dunaszerdahelyi esettel kapcsolatban - mondta Göncz Kinga külügyminiszter pénteken Budapesten.

- Van egy folyamatos együttműködés az igazságügyi minisztériumok között. Elhangzott egy olyan ígéret, hogy azokat az információkat, felvételeket rendelkezésünkre bocsátják, amelyek erről a dunaszerdahelyi eseményről elérhetők. Kaptunk bizonyos információkat, de ezeket egyelőre nem tartjuk kielégítőnek abból a szempontból, hogy nem tűnik ezek alapján megalapozottnak és arányosnak az a fellépés, ami ott történt - mondta Göncz Kinga. Hozzátette: Magyarország azt várja, hogy egy-két héten belül megérkezzenek ezek a bizonyítékok és információk.

A miniszter nagyon bízik benne, hogy megérkeznek ezek az adatok, azonban ha mégsem kapja meg Magyarország a szükséges bizonyítékokat, akkor szerinte meg kell fontolni, hogy milyen lépéseket lehet tenni nemzetközi szinten.

A kormányszóvivői tájékoztatón a magyar diplomácia irányítója abszurditásnak nevezte azt a szlovák állítást, hogy a magyar titkosszolgálatok provokálták volna ki a konfliktust a rendőrök és a magyar szurkolók között.

Göncz Kinga arról is beszélt, hogy a dunaszerdahelyi focimeccsen történt rendőri beavatkozás nem segítette a hivatalos miniszterelnöki találkozó megszervezését.

A miniszter szerint jogilag megkérdőjelezhető, és ellentmond a kisebbségek jogairól szóló nemzetközi szerződéseknek hogy egy új szlovák törvény értelmében a szlovákiai nem nemzetközi sportrendezvényeken decembertől tilos lesz más államok jelképeinek használata.

Az elmúlt időszakban történtek azt mutatják, hogy Szlovákiában minden parlamenti és kormányzati döntésben megjelenik a nacionalizmus - tette hozzá.

Dunaszerdahelyen múlt szombaton játszott egymással a helyi focicsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A 4-0-ás pozsonyi sikerrel végződött meccs - amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el - a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban többen szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba. A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját.

A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kért az illetékes szlovák hatóságoktól a rendőri fellépés jogszerűségéről. A szlovák miniszterelnök pedig azt mondta, hogy kormánya nem rendel el külön vizsgálatot, a rendőrségen azonban folyik a vizsgálat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.