Magyarország kész 2014 után is Afganisztánban maradni

Magyarország 2014 vége után, a jelenlegi NATO-misszió mandátumának lejártát követően is kész szerepet vállalni Afganisztánban, ha ilyen kérés érkezik - jelentette ki Áder János köztársasági elnök, miután csütörtökön megbeszélést folytatott Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral a katonai szervezet brüsszeli központjában.

A NATO-főtitkár megbízható szövetségesnek nevezte Magyarországot.

Áder János az első magyar köztársasági elnök, aki a NATO brüsszeli központjába látogatott azóta, hogy Magyarország 1999-ben csatlakozott a szervezethez. Az államfő a megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón a tárgyalás lényegét tömören három szóban foglalta össze: biztonság, bizalom és partnerség.

Áder János kifejtette, hogy Magyarország lassan már 15 éve tagja a NATO-nak, amely az első olyan katonai szövetség, amelyhez önként csatlakozott, amit népszavazás is megerősített. "Azt gondolom, hogy közel 15 évvel ezelőtt a magyarok jó döntést hoztak. Ez a döntés szolgálta és szolgálja Magyarország biztonságát" - mondta a köztársasági elnök. Hozzátette: a magyar katonai vezetők és katonák az elmúlt években kivívták a NATO katonai parancsnokainak és vezetőinek bizalmát, amit Afganisztánban a múlt hónapban személyesen is megtapasztalhatott, amikor a rendszerváltás óta első magyar államfőként oda ellátogatott.

"Amikor (John) Allen tábornokkal találkoztam, aki az ISAF haderőknek a főparancsnoka, egy fontos mondatot mondott (...) s ez mondat így hangzott: ha ő valahol meglátja a magyar nemzeti trikolort, a piros-fehér-zöld zászlót, vagy olyan katonával találkozik, aki a piros-fehér-zöld zászlót viseli, akkor pontosan tudja, hogy ott minden rendben megy, hogy ezekre a katonákra bizton számíthat, ezek a katonák pontosan, precízen, katonáktól elvárható módon teszik a dolgukat" - idézte fel Áder János az Afganisztánban tapasztaltakat.

A partnerséggel kapcsolatban Áder János megjegyezte, hogy mind ő, mind a NATO-főtitkár fontosnak tartja a balkáni országok integrációját, és ugyanilyen fontos a transzatlanti kapcsolatok erősítése és kiteljesítése. "Ez a következő évek egyik legfontosabb célkitűzése" - hangsúlyozta az államfő.

A köztársasági elnök elmondta, hogy nyáron Anders Fogh Rasmussen Magyarországra látogat, ahol felkeresi majd a pápai légibázist is.

Anders Fogh Rasmussen a találkozót követően maga is megemlítette a pápai légibázist, mint olyan jelentős projektet, amellyel Magyarország komoly részt vállal a NATO feladataiból. Pápán Magyarország 3 C-17-es nagy hatótávolságú katonai szállító repülőgépnek ad otthont, amivel hozzájárul a NATO stratégiai légiszállítási képességeihez.

A NATO főtitkára köszönetet mondott a köztársasági elnöknek, amiért a magyar katonák részt vesznek a külföldi missziókban, egyúttal Magyarországot megbízható szövetségesnek nevezte.

"A magyar katonák azáltal, hogy segédkeznek az afgán katonák és rendőrök kiképzésében, maguk is hozzájárulnak ahhoz, hogy az afgán nép jövője szebb legyen" - mondta a NATO-főtitkár. Hangsúlyozta, hogy az afgán rendőrség és katonaság jelenleg az afgán lakosság kilencven százalékának biztonságát szavatolja, 2013 közepére pedig a teljes afgán lakosság biztonságáért felel majd, 2014 végére pedig teljes mértékben átveszi az egész ország területén a biztonsági és katonai feladatok irányítását.

A főtitkár kijelentette: Magyarország koszovói szerepvállalása - ahol mintegy 200 magyar katona teljesít szolgálatot - ékes bizonyítéka annak, hogy Magyarország mennyire fontosnak tartja a nyugat-balkáni térség biztonságát és stabilitását, "egy olyan térségét, amelyet mindannyian az euroatlanti struktúrák szoros kötelékében szeretnénk látni".

A főtitkár kiemelte, hogy Magyarország szerepvállalását a NATO-missziókban külön felértékeli az is, hogy mindez nehéz, válságos gazdasági időkben történik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.