Magyarország harmadik legnagyobb export-piaca a zöldek kezén

Ha önálló állam lenne, Magyarország export-piacai rangsorában a harmadik helyen szerepelne Baden-Württemberg – Bajorország és Franciaország után.

A tavalyi 16,7 milliárd eurós magyar kivitelből 3,9 milliárd euró értékű hazai termék ment a dél-német tartományba, ahonnan olyan fontos befektetők származnak, mint a Daimler vagy a Robert Bosch. A 10,7 millió lakosú Baden-Württemberg a német gazdaság kulcsfontosságú szereplője, az ottani GDP 13-14 százalékával.

A 2008-as gazdasági válság nyomán itt volt a legnagyobb visszaesés, de tavaly itt mutatkozott a legnagyobb növekedés is. Ez kihatott a magyar exportra, ami 36 százalékkal nőtt. A múlt évi 31 milliárd eurós magyar-német árucseréből Baden-Württemberg több mint 6,4 milliárd eurót vitt el, a 16 német tartomány közül ezzel – Bajorország után – a második helyen szerepel. A rendszerváltás óta a magyar kormányok kiemelt kapcsolatokat ápoltak a baden-württembergi CDU-val, ám az ottani zöldek és szociáldemokraták inkább ismeretlenek.

Kérdés, hogyan alakul a stuttgarti kormányok által is támogatott, sok magyart érintő szakképzési programok sorsa. A hazai iparnak azon is érdemes elgondolkodnia, miként tudna becsatlakozni a megújítható energiákkal foglalkozó ágazatokba – a zöldek ugyanis erre a szektorra összpontosítanának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.