Magyarország "apró lepény a térképen"

A cseh emberi jogi miniszter szerint a szlovák politikusok számára nem okozhat problémát, hogy a történelem alapján megértsék a magyarok érzéseit. Michael Kocáb a nagyvonalúságot hiányolja a közép-európai politikából.

A cseh emberi jogi miniszter szerint a szlovák politikusok számára nem okozhat problémát, hogy a történelem alapján megértsék a magyarok érzéseit és megpróbálják túltenni magukat a bonyolult szlovák-magyar viszonyon.

"A magyarok elvesztették nagy országukat és a térképen egy apró lepény lettek" - mondta Michael Kocáb szombaton Pozsonyban a TASR szlovák hírügynökségnek.

"Ezt a problémát már az első (csehszlovák) köztársaság idejéből ismerem" - jegyezte meg Kocáb. Úgy véli hosszú távú vitáról van szó, amelynek meghaladására nagy adag kölcsönös türelemre és megértésre van szükség.

"A magyaroknak pedig meg kell érteniük, hogy a szlovákok soha nem mondhatnak le arról, amit megszereztek. Bármennyire is logikusnak tűnnek a két állam közti viták, az lenne a legjobb, ha egy nagyvonalú gesztussal lezárnák azokat" - mutatott rá az ismert cseh rockzenész, emberi jogi miniszter.

Éppen a nagyvonalúság az az áru, amely Közép-Európában napjainkban hiánycikknek számít. E nélkül azonban a magyar-szlovák kapcsolatoknak "nincs hová fejlődniük" - fejtette ki véleményét a cseh emberi jogi miniszter. Szerinte a másik változat csak az lehet, hogy a magyar-szlovák viszony drámai módon megromlik, s ennek eredménye sosem lehet kedvező.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.