Magyarország, a tökéletes

Tökéletes európai demokráciának nevezte Magyarországot a Financial Timesnak adott, a lap előfizetéses internetes honlapján hétfőn megjelent interjúban a román külügyminiszter, aki szerint hazája készen áll a csatlakozásra a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez a magyar EU-elnökség alatt.

Teodor Baconschi a londoni gazdasági-politikai napilapnak kijelentette, hogy „Magyarország tökéletesen funkcionáló európai demokrácia ... (E) szomszédunk és partnerországunk teljes mértékben tiszteletben tartja a működő demokrácia alapvető szabályait”. Baconschi szerint a magyar médiatörvény „összetett belső törvényhozási aktus (eredménye) ... tárgyalnak róla Brüsszelben, és én hiszem, hogy Brüsszel és Budapest párbeszéde e kérdésben valóban termékeny lesz”.

„Folyamatos párbeszédet folytatunk magyar barátainkkal (az állampolgársági törvényről) és egyéb kérdésekről, és (ezeknek) nincs negatív belső hatása” - idézte a román külügyminisztert a Financial Times.

Schengenről szólva Baconschi kijelentette: Románia „elvégezte házi feladatát" a csatlakozás érdekében, és felkészültségének szintjét nem kevesebb mint hét értékelő misszió igazolta. „Azt mondanám, hogy de facto már Schengenen belül vagyunk" - mondta a brit lap internetes kiadásán megjelent nyilatkozatában Teodor Baconschi. A román külügyminiszter szerint a jogi keret és eljárásrend egyértelmű szabályokat és célkitűzéseket tartalmaz a jelölt országok számára, és Románia ezeket szigorúan betartja. Így jogos politikai célja, hogy döntést lásson a csatlakozásról a soros magyar EU-elnökség idején.

„Számos úgynevezett érvet hallottunk, de álláspontunk ismét csak igen logikus és jogszerű - nem látunk semmiféle jogi alapot vagy egyéb érvet arra, hogy (az EU miniszteri) tanácsában a schengeni tagságunkról hozandó döntést más ügyekkel kapcsolják össze” - fogalmazott a román külügyminiszter. Baconschi a Románia schengeni tagsága ellen felhozott irreleváns érvek közé sorolta, hogy a Moldovai Köztársaság „néhány állampolgára ... visszakapta román állampolgárságát”. A román állampolgárság visszaszerzését pontosan meghatározott jogi keretek teszik lehetővé, nemzetközi előírások és szabályozók alapján - fejtegette a román külügyminiszter. Teodor Baconschi szerint néhány ezer moldovairól van szó, nem többről ... ez jóval kevesebb, mint más tagországok esetében.

A külügyminiszter közölte: Románia azt várja, hogy az EU megőrizze saját alapjait, azáltal, hogy „a szabályok szerint játszik ... és mivel készen állunk a schengeni csatlakozásra, és ezt a tényt az EU-bizottság is felmérte, normális dolog, hogy egyértelmű menetrendet várunk idei csatlakozásunkra". "Ebben az ügyben tehát politikai döntést akarunk a magyar EU-elnökség alatt” - tette hozzá a Financial Timesnak nyilatkozva Baconschi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.