Magyarország nem venne részt Ukrajna felosztásában

A magyar Külügyminisztérium abszurdnak tartja az orosz liberális demokrata párt elnökének, Vlagyimir Zsirinovszkijnak azt a felvetését, hogy Lengyelország, Magyarország és Románia népszavazás útján ossza fel Ukrajna egy részét.
Mint Kaleta Gábor, a tárca szóvivője a Népszabadságnak elmondta, nem is kívánnak reagálni a múlt csütörtökön, a moszkvai magyar nagykövetséghez eljuttatott iratra, amelyben az orosz politikus azt javasolja, hogy Varsó öt nyugat-ukrajnai megyében kezdeményezzen referendumot arról, hogy ezek a területek váljanak Lengyelország részévé, a Kárpátaljára pedig Magyarország, míg Csernovci megyére Románia tarthatna így igényt.

Magyarország a legkülönbözőbb szinteken, számtalan alkalommal világossá tette álláspontját, amely szerint Ukrajna területi egységét meg kell őrizni – hangsúlyozta Kaleta Gábor. Szavaiból az is kiderült, hogy az állami duma alelnöki tisztét is betöltő Zsirinovszkij a liberális demokrata párt frakcióvezetői minőségében írta alá a leveket. Vagyis a jelek szerint véleményét nem az orosz parlamenti alsóház, hanem pártja nevében fogalmazta meg.

A radikális, populista megnyilatkozásairól ismert politikus leveléről a lengyel sajtó adott hírt először. A beszámolók szerint Zsirinovszkij csak az ország mai területének középső részét „hagyná meg" Ukrajnának, vagyis keleti és a délkeleti régiót Oroszországhoz csatolná. A lengyel külügyminisztérium közölte: a kezdeményezés „annyira furcsa, hogy senki sem foglalkozik vele komolyan", és sajnálatos, hogy az orosz politikai elit egy része még mindig a Molotov–Ribbentrop-paktum szemszögéből látja a világot. Tomasz Nalecz elnöki tanácsadó „egy beteg elme szüleményének" minősítette az ötletet, és felháborítónak nevezte, hogy Varsót egy baráti ország felosztására akarják rávenni.

Az orosz liberális demokrata párt megerősítette ugyan, hogy létezik ilyen levél, és azt Lengyelország, Magyarország, valamint Románia vezetőinek is elküldték. A párt sajtóosztályán a RIA Novosztyi hírügynökségnek azonban azt mondták, hogy szerintük az üzenet tartalmát nem lehet ukrán területek felosztását szorgalmazó felhívásnak tekinteni, csak annak a lehetőségéről van benne szó, hogy esetleg „az Ukrajnával határos térségben a lengyel nép népszavazást akar, és a történelmileg hozzá tartozó területek visszacsatolása mellett foglal állást". Zsirinovszkij ugyanakkor a múlt héten, az állami dumában már hangoztatott a mostani levélben foglaltakhoz hasonló véleményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.