Magyarország inkább feláldozná Bulgáriát a menekültválság miatt?

Magyarország azt szeretné, ha Bulgária kívül maradna a schengeni övezeten, és az ütközőzóna szerepét játszaná a menekültáradattal szemben – vonja le a következtetést az EurActiv Kovács Zoltán kormányszóvivő nyilatkozatából.
Kovács Zoltán hétfőn Brüsszelben tartott nemzetközi sajtótájékoztatót. Ezen az EurActiv hírportál bolgár újságírójának, Georgi Gotevnek tűnt fel, hogy Orbán Viktor Bulgáriában tett múlt heti látogatása ellenére a kormányszóvivő expozéjából hiányzott az amúgy kötelező megjegyzés, hogy Magyarország támogatja Bulgária és Románia csatlakozását a schengeni övezethez.

A támogatást firtató kérdésre a kormányszóvivő nem válaszolt egyértelmű igennel: „Ami Európa körül történik, nagy kérdéseket vet fel, hogy a kontinens képességével kapcsolatban, hogy be tudja-e tartani a schengeni kritériumokat. Mindannyiunk érdeke, hogy Bulgária legyen az első védelmi vonal. Ezt hangsúlyozta a miniszterelnök (Orbán Viktor – a szerk.) is, amikor néhány napja Bulgáriában járt. Ismerik a magyar álláspontot. Mi mindig nagyon támogatólag léptünk fel. De a schengeni kritériumokat teljesíteni kell" – fejtegette a kormányszóvivő. Mindebből az EurActiv azt a következtetést vonja le, úgy tűnik, Magyarország „rugalmas szolidaritása" azt jelenti, Budapest szeretné, ha Bulgária kívül maradna a schengeni övezeten és az ütközőzóna szerepét játszaná a menekültválságban.

Orbán a múlt héten utazott el hivatalos látogatásra Bulgáriába, ahol vendéglátójával, Bojko Boriszov miniszterelnökkel megnézte a bolgár-török határon felállított kerítést. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy Európa jövője nem Brüsszelben dől el, hanem itt, ahol állunk, a bolgár-török határon" – mondta akkor a magyar kormányfő.

Bulgária és Románia 2007 óta az Európai Unió tagja, de a schengeni övezetbe egyiküket sem vették fel. Ami az utóbbit illeti, Meglena Kuneva bolgár miniszterelnök-helyettes kedden Brüsszelben úgy nyilatkozott, az EU határainak a védelme nem lesz kellően hatékony, amíg országa nem csatlakozik az övezethez. Ezt először a légi és a tengeri határain tehetné – pendítette meg a politikus asszony. Boriszov már nem állt ki ilyen egyértelműen Bulgária Schengen-csatlakozásáért. Bár éveken át azt hangoztatta, hogy országa számára ez milyen jelentőséget visel, a múlt heti pozsonyi EU-csúcson már úgy nyilatkozott, nem „azonnali prioritás” a belépő.

Bulgária eddig 108 millió euró pénzügyi támogatást kapott határvédelemre az EU-tól.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.