„Magyarország idegengyűlölő és muzulmánellenes”

Magyarország idegengyűlölő és muzulmánellenes, egyúttal megsértette a nemzetközi jogot is azzal a kegyetlen bánásmóddal, amivel az EU-ban menedékjogot remélő embereket a határon fogadták – jelentette ki Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön.

A főbiztos elítélte azt, ahogy Magyarország a menekülteket kezeli, és kijelentette, hogy a kormány gondolkodásának középpontjában az idegengyűlölet áll. Különösen sokkolónak nevezte azokat a képeket, melyeken látszik, ahogy gyerekeket és nőket bántalmaznak vízágyúval és könnygázzal a magyar–szerb határon.

„Meg vagyok döbbenve a magyar hatóságok érzéketlen és bizonyos esetekben illegális akcióin, beleértve a belépés megtagadását, a letartóztatásokat, a visszatérő menekültek sommás elutasítását, az aránytalan erőgyakorlást a migránsokkal és bevándorlókkal szemben, valamint az újságírók állítólagos bántalmazását és a videodokumentációk lefoglalását” – sorolta Zeid Raad al-Husszein az elmúlt napok incidenseit.

Élesen kritizálta továbbá a hét elején érvénybe lépett új migrációs törvényeket, melyekkel szerinte kriminalizálják a menekülteket és összeegyeztethetetlenek Budapest emberi jogi kötelezettségvállalásaival.

A ENSZ emberi jogi főbiztosának kijelentéseit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte. A tárca által az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írják: „Sajnáljuk, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosa egy szóval sem ítéli el azt, hogy agresszív bevándorlók hosszú időn keresztül kövekkel és betondarabokkal brutális támadást intéztek magyar rendőrök ellen”.

A külügyminiszter kiemelte: az ilyen „tendenciózus hangulatkeltő nyilatkozatok” további bátorítást jelentenek az erőszakos cselekmények elkövetőinek, ezért azok kiadói felelősek e cselekmények esetleges megismétlődéséért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.