Magyarok nélkül avatnák a Főteret Kolozsváron

Nem hívták meg a kolozsvári magyar közösséget a Főtér szerdán tartandó átadási ünnepségére - állítják azok a személyek, akik az interneten szerdán 14 órára villámcsődületre (flashmob) invitálják a kolozsvári magyarokat - írta a Krónika című kolozsvári napilap internetes oldalán.

A szervezők az ellen akarnak tiltakozni, hogy a város vezetése semmiféle magyar jelleget nem adott a megújult Főtér avatóünnepségének. Sem magyar felszólalók, sem magyar fellépő művészek nem kaptak meghívást, holott a kolozsvári Főtér az erdélyi magyarság egyik fő jelképének számít.

A magyarok nélküli avatóünnepség miatt tiltakozását jelezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezete is.

Az RMDSZ Kolozs megyei elnöke, László Attila, aki egyben Kolozsvár alpolgármestere is, a Transindex erdélyi internetes portálnak ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy a Főtér „igazi" avatójára a Mátyás-szoborcsoport elkészülte után kerül majd sor, és az a rendezvény teljesen más lesz, mint a szerdai.

A városvezetőség elmaradt gesztusát viszont helyteleníti Kelemen Hunor, az RMDSZ államfőjelöltje, aki kedden Szatmárnémetiben elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a szövetség képviselőit sem hívták meg a Főtér szerdai átadási ünnepségére.

Sorin Apostu, Kolozsvár polgármestere szerint az RMDSZ-es politikus nem tudja, mi történik a Főtéren, és kijelentéseivel "mindenkit megsért", hiszen a felújítási munkálatok tervezői és kivitelezői között számos magyar és német nemzetiségű személy is van. Apostu állítása szerint az avatóünnepségre a város összes lakosát meghívta, és egyetlen pártot sem hívott meg külön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.