Magyar–lengyel államszövetség nem lesz, de Kárpátalját megvehetjük

Nem tört át a lengyel médián Torgyán József minapi javaslata, hogy alakuljon magyar–lengyel államszövetség és közös kormány. Az sem keltette fel a lengyelek érdeklődését, hogy Orbán Viktor egykori koalíciós partnere és első kormányának a minisztere az Ukrajnához tartozó Kárpátalja közös kivásárlását indítványozta, hogy a két ország között legyen szárazföldi kapcsolat.
A lengyel internet – beleértve Torgyán feltételezhető elvbarátait – nem említi az egykori kisgazda politikus nagyívű vízióját. Először egy magyar viszonyokat jól ismerő fővárosi újságírót kerestünk meg azzal, hogy kommentálja az átütő erejű állampolitikai javaslatot. A tömör válasz szerint „Kárpátaljára nincs szükségünk, vegyétek meg magatok, ha annyira kell!” Az újságíró szerint a lengyelek nem érdekeltek jelenleg a szoros államszövetségben sem, s arról sem tudott, hogy a lengyel sajtót elárasztották volna a Torgyánt istenítő lelkesült kirohanások.

Megkerestünk egy másik Magyarország-szakértőt. Bogdan Góralczyk politológusprofesszor beszéli is nyelvünket, ám a torgyáni vízióról ő sem hallott. Nem is olvasott hasonlóról, s szerinte Torgyán a lengyel nyilvánosságban hosszú évek óta nincs jelen, és azon is csodálkozott, hogy a korábban ügyvédként működő politikus egyáltalán a magyar nyilvánosságig eljut.

Góralczyk szerint a lengyeleket most inkább az foglalkoztatja, hogy országukban egyre népszerűbb a volt punkzenész Pawel Kukiz pártja. Ő is elég egzotikus alak, aki azért veszélyes, mert népszerűsége annak ellenére nő, hogy semmilyen programja nincs. Nem mintha titkolná, feltehetően nincs is neki – mondta a professzor.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.