Magyarfaló a román alkotmánybíróságban

Többek között notórius antiszemita és holokauszttagadó az a Lucian Bolcas, akit a Romániában kormányzó Szociálliberális Unió (USL) jelöl alkotmánybírónak – emlékeztet az Elie Wiesel Holokausztkutató Központ.

A szervezet 2005-2006-ra vonatkozó jelentése szerint a szélsőségesen nacionalista és magyarfaló Nagy-Románia Párt (PRM) politikusa vehemensen ellenezte a háborús bűnökért elítélt Ion Antonescu marsall bukaresti szobrának eltávolítását. Párttársaival együtt tiltakozó levelet tett közzé, amely az intézkedést „a nemzet történelme és a keresztény vallás elleni minősíthetetlen támadásnak” nevezte. Az Elie Wiesel Holokausztkutató Központ igazgatója most közölte, a jelentést tájékoztatásul megküldi a román miniszterelnöknek.

Traian Basescu román államfő nem hajlandó részt venni az alkotmánybírónak jelölt Lucian Bolcaş beiktatásán, a jogász-politikus antiszemita múltja miatt. Ezt szerda este jelentette ki Traian Basescu a B1 hírtelevíziónak adott interjúban. Az elnök megengedhetetlennek nevezte, hogy egy notórius antiszemitát nevezzenek ki alkotmánybírónak. Kijelentette: Bolcas beiktatását nem tarthatják meg az elnöki palotában. Basescu egyúttal emlékeztetett, hogy az alkotmány szerint az alkotmánybíróság tagjainak az államfő és a parlament két házának elnöke előtt kell letenniük az esküt. Kérdés ezek után, hogy megkezdheti-e mandátumát Lucian Bolcas.

A Nagy-Románia Párt volt politikusa a testületből kilépett Iulia Moţoc helyét venné át. Utóbbit  október elsején választotta a strasbourgi emberi jogi bíróság tagjává az Európa Tanács parlamenti közgyűlése. Bolcas egyike volt a korrupcióval vádolt exkormányfő, Adrian Nastase ügyvédeinek.

A 71 éves Bolcas a Corneliu Vadim Tudor által alapított, jelenleg Gheorghe Funar által vezetett Nagy-Románia Párt (PRM) alelnöke és parlamenti képviselője volt. A PRM 2010-ben kizárta soraiból, ekkor átiratkozott a jelenleg kormányon lévő Szociáldemokrata Pártba. Egyike volt Adrian Nastase ügyvédeinek, akik a „Tamara néni” néven emlegetett korrupciós perben védték a volt miniszterelnököt. Motocot október elsején választotta az Európa Tanács parlamenti közgyűlése a strasbourgi emberi jogi bíróság tagjává, ahol jövő héten teszi le a hivatali esküt. 2010 óta volt az alkotmánybíróság tagja, mandátuma 2019-ben járt volna le.

Ami Bolcast illeti, kiszólásaiból ítéléve az új alkotmánybíró enyhén szólva nem kedveli a magyarokat. 2003-ban, amikor az RMDSZ törölte volna a nemzetállam kifejezést az alkotmányból, PRM-képviselőként úgy nyilatkozott, a szövetség „nemzetellenes téziseket” akar bevezetni. „Talán egy másik alkotmányt, egy másik országot kívánnak! Akkor távozzanak!” – vetette oda az RMDSZ képviselőinek. 2003-ban az egyike volt azoknak a PRM-politikusoknak, akik büntetőfeljelentést tettek a Székely Nemzeti Tanács megalakulása miatt, egy évvel később pedig a székelyföldi területi autonómia statútumának a törvénytervezetéről azt mondta, a román parlamentarizmus történetében példa nélkül áll, hogy a képviselőház „terroristák” által beterjesztett tervezetet vitatott meg. Bolcas volt a magyar-román parlamenti baráti társaság elnöke is, aminek kapcsán nem felejtette el megemlíteni, hogy 1919-ben a Mócvidéken a magyarok élve eltemették a román ellenállást vezető nagyapját. Néhány hónappal később irredentának és fasisztának bélyegezte az RMDSZ-t azután, hogy kiderült, az akkor Nagy Zsolt által vezetett román távközlési minisztérium hivatalos dokumentumait magyar nyelvű fejléccel látták el. 2008-ban a választási reform kapcsán pártjával összhangban azt állította, a magyar kisebbségnek biztosított jogok diszkriminációt jelentenek a román nemzetiségűekkel szemben, mert a magyarság egy etnikai párttal – a Magyar Polgári Párttal – és egy másik szervezettel, az RMDSZ-szel is részt vehet a választásokon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.