Magyarellenes uszítás az ukrán állami televízióban

Ukrajna függetlenné válása óta a napokban fordult elő először, hogy az állami televízió egyes csatornája nyíltan magyarellenes műsort sugározzon, gyakorlatilag szeparatizmussal vádolva meg a kárpátaljai magyarságot és Budapestet - írta csütörtöki számában a Beregszászon megjelenő Kárpátalja című hetilap.

A kiadvány szerint az Ukrajnára leselkedő veszélyek: a magyar irány címmel múlt szerdán sugárzott adás általános felháborodást és értetlenséget váltott ki a kárpátaljai magyarság körében. A YouTube-ra is felkerült félórás összeállítás az Ukrajnában hivatalosan el nem ismert ruszinságot is támadja, de középpontjában a kárpátaljai magyarok állnak - olvasható a cikkben.

Az adásban megszólalt a feltörekvőben lévő Szvoboda országos nacionalista szervezet vezetője, aki felrótta a kárpátaljai magyaroknak, hogy emlékműveket állítanak Ukrajna területén. Mint hangsúlyozta, a magyarokkal ellentétben az ukrajnai románok, szlovákok és más kisebbségek megértették, hogy nem célszerű emlékműveket állítaniuk, mivel szerinte azok, akik emlékműveket állítanak, azt jelzik, hogy ott vannak, s adandó alkalommal az emlékjeleknél húzzák meg az új határt.

A műsor készítői, beregszászi magyar iskolákkal és a magyarországi oktatási-nevelési támogatással példálózva, azt állították, hogy a városban magyarosítás folyik. Szerintük a Beregszász központú nemzetiségi járás kialakításával kapcsolatos, úgymond Budapest által is felkarolt elképzelések célja az, hogy megvalósulásuk esetén a helyi magyarok referendumon kérhessék a terület Magyarországhoz csatolását.

Az adásban megszólaltatott ukrán politológusok törvényekbe ütközőnek nevezték a magyar nemzeti zászló, a magyar helységnévtáblák, feliratok használatát, a magyar himnusz éneklését az ukrajnai tömbmagyarság településein. A szakértők azt is állították, hogy Moszkva mellett Budapest is támogatja a ruszin szeparatizmust Kárpátalján.

A műsorban röviden megszólaltatták Kovács Miklóst, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét és Brenzovics Lászlót, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnökének helyettesét, a magyar szervezet alelnökét, akik elmondták, hogy Ukrajnában a kisebbségek törvényesen használhatják nemzeti jelképeiket és anyanyelvüket. Ugyanezt hangsúlyozta az összeállításban Bársony András kijevi magyar nagykövet, az ukrajnai magyarok anyanyelvű oktatása mellett érvelve.

A KMKSZ elnöke a hetilapnak jelezte, fontolgatja, hogy az ügyészséghez fordul a műsor kapcsán.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.