Magyarellenes akciók a Vajdaságban

Az utóbbi napokban több magyarellenes, a hatóságok szerint is etnikai indíttatásból elkövetett incidens történt a Vajdaságban. Temerinben megtámadtak egy magyar fiatalt, volt, hogy temetőkápolnára firkáltak uszító feliratokat.

Keddre virradó éjjel ismeretlenek festékkel öntötték le a bácskossuthfalvi (Stara Moravica) Kossuth-szobor talapzatát. A  rongálók magában a több mint száz éve felállított, majd 1994-ben  újraállított szoborban nem tettek kárt.

Szerdán reggelre a temerini Kókai Imre Általános Iskola központi  épületének falán jelent meg nemzeti gyűlöletet szító falfirka. A  „Mađari u Mađarsku” (Magyarországra a magyarokkal) feliratot a  rendőrség lefényképezte, majd átmeszelték. Az egy tannyelvű magyar  iskolán korábban is jelent már meg rosszindulatú falfirka, s néhány  évvel ezelőtt Szirmai Károly vajdasági magyar írónak az iskola  kertjében álló mellszobrát is leöntötték festékkel ismeretlenek.

Nyugtalanítónak tartja ezeket, s a korábban Temerinben, Zomborban és Újvidéken történt incidenseket Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház elnöke. A politikus ezért jelentést kért az  újvidéki rendőrségtől, amely megerősítette, hogy pár hete Temerinben etnikai indíttatásból támadtak meg egy magyar fiatalt. Ugyancsak a  nemzeti gyűlölet szításának szándéka vezette azokat, akik az újvidéki katolikus temető kápolnájára a magyar és a horvát közösséget sértő, illetve fenyegető üzeneteket írtak.

Egeresi követelte az illetékes szervektől, hogy az  incidensek elkövetőit a legrövidebb időn belül találják meg – jelentette a Vajdaság Ma hírportál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.