Magyar vadászat szlovák tollakra

Tíz aláírásnyira vannak a szlovákiai magyar pártok attól, hogy az alkotmánybíróságon támadhassák meg a szlovák nyelvtörvény módosítását. A szeptemberben hatályba lépő rendelkezést rosszindulatúnak tartó párt azonban nem hajlandó kiállni a jelenlegi MKP mellett.

A Magyar Koalíció Pártjával (MKP) szemben az elmúlt két évben, Csáky Pál elnökké választása óta kritikusabb Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) inkább az új magyar tömörüléssel, a Híddal való kapcsolatépítést helyezné előtérbe. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) politikusai viszont az MKP-val képzelik el a jövőt.

A különböző hozzáállások hátterében vélhetően főként nem elvi, hanem személyi kérdések állnak - mutat rá az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfői írása.

"Az MKP azzal a politizálással, amelyet Csáky Pál folytat, a KDH számára jelenleg elfogadhatatlan" - jelentette ki Pavol Hrusovsky pártelnök. Szavainak nyomatékot ad pártja csütörtöki bejelentése is. Eszerint a KDH nem támogatja az MKP által kezdeményezett alkotmánybírósági beadványt, amellyel Csákyék az egy hónappal ezelőtt elfogadott szlovák államnyelvtörvény módosítását kívánják megtámadni.

Anna Záborská, a KDH EP-képviselője után Pavol Abrhan, a szlovák parlament kulturális bizottságának kereszténydemokrata elnöke is úgy vélte, a jogszabály nem jó, de úgy látják, nem is alkotmányellenes.

Az SDKÚ ezzel szemben még nem nyilatkozott arról, hogy aláírna-e egy ilyen beadványt. Ha ezt mind a 20 magyar (15 MKP- és öt Híd-párti, névleg független) képviselő ellátná kézjegyével, már csak 10 „szlovák" aláírást kellene találni - ez például az SDKÚ képviselőinek közel egyharmada.

Mikulás Dzurinda pártja a KDH-val ellentétben bizalmatlanul tekint a Hídra. Stanislav Janis, az SDKU frakcióvezetője szerint az MKP egy befutott márkanév, ellenben a Híd csak egy alakuló formáció, amelynek jövőjét háttérinformációk alapján az SDKÚ számos képviselője nem látja túl rózsásnak.

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint nem meglepő Dzurindáék negatív hozzáállása. "Korábban többször kemény voltam vele szemben, mivel nem tartotta meg ígéreteit. Ő nem felejt" - mondta a Híd elnöke, aki korábban az MKP-t vezette. Bugár és az SDKÚ-elnök viszonya még a második Dzurinda-kormány évei alatt romlott meg; az MKP akkori elnöke többször kijelentette, többé nem hisz az egykori kormányfőnek.

Bugárék annak idején a KDH-val, az SDKÚ pedig a Pavol Rusko által vezetett ANO nevű párttal ápoltak szorosabb kapcsolatokat a kormánykoalíción belül. Emiatt Hrusovskyék inkább Bugár új pártjával működnének együtt, Dzurinda viszont azzal a Csákyval, aki nyolc évig foglalt helyet mellette a kormányban - írja az Új Szó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.