Magyar ünneplőkről tépték le a kokárdát Ungváron

Magyarország ungvári főkonzulátusa sajnálattal és megdöbbenéssel értesült arról, hogy Ungváron két incidens is ért magyar állampolgárokat az elmúlt hét végén.

Magyarország ungvári főkonzulátusa sajnálattal és megdöbbenéssel értesült arról, hogy Ungváron két incidens is ért magyar állampolgárokat az elmúlt hét végén, miközben a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából tartott kárpátaljai rendezvények mindenütt rendben lezajlottak - jelentette ki hétfőn az MTI-nek Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulátusának vezetője.

A nemzeti ünnepre odalátogató magyarokról letépték a kokárdát. Mindkét incidens Ungváron történt - közölte a főkonzul, megjegyezve, hogy az egyik esetről tudott a főkonzulátus, és meg is adott minden segítséget a bajba jutott személyeknek, míg a másik incidensről tájékozódnia kellett a diplomáciai kirendeltségnek. A főkonzul közölte: a diplomáciai kirendeltség mindkét esetről rendőrségi bejelentést tett, kérve az ügyek kivizsgálását. Hozzáfűzte, hogy szóban tájékoztatta Viktor Pogorelovot, Ungvár polgármesterét és Kárpátalja megye kormányzó-helyettesét, akik elítélték a magyar állampolgárokat ért incidenseket.

A főkonzul elmondta, eddig nem volt példa arra, hogy magyar állampolgárokat inzultáltak volna Kárpátalján.

Mivel az incidensekben a Határtalanul! programban részt vevő diákok és tanárok voltak érintettek, Bacskai minden érintett csoportot arra kér, hogy Kárpátaljára történő utazása előtt jelentkezzen be Magyarország ungvári főkonzulátusán vagy beregszászi konzulátusán.

Az ua-reporter.com című ungvári hírportál szerint a miskolci iskolások csoportját valószínűleg az ukrán Szabadság párt tagjai inzultálták, akik az elmúlt hét végén Ungváron "fasiszta akciót" szerveztek. Az orgánum szerint a terepszínű ruhát viselő ukrán fiatalok félelmet keltő módon viselkedtek, s megpróbálták megzavarni az ungvári Petőfi-szobornál múlt pénteken tartott március 15-i ünnepi rendezvényt. Ezt a rendőrség élő kordonnal megakadályozta.

A Szabadság párt más ukrán nacionalista szervezetekkel együtt a rövid ideig létezett Kárpát-Ukrajna államalakulat kikiáltásának 74. évfordulóját ünnepelte március 15-én Ungváron fáklyás felvonulással, koszorúzással. Menetelés közben a felvonulók A magyarok - kutyák! jelszót skandálták - írta a hírportál. A kárpátaljai ukrán média beszámolói szerint a hétvégi rossz idő ellenére is sok nacionalista érzelmű fiatal érkezett Ungvárra a Kárpátokon túli nyugat-ukrajnai megyékből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.