Magyar szájíz szerint alakul a szlovák nyelvtörvény-javaslat

Megváltozott a szlovák államnyelvtörvényt módosító javaslat, amelyet korábban elfogadhatatlannak minősített a Magyar Koalíció Pártja (MKP). Az emlékműveken, emléktáblákon ezután bizonyos esetekben lehet első a magyar felirat, és a jövőben nem járna szankciókkal, ha az egészségügyi és szociális intézményekben a személyzet nem csak szlovákul szólna a betegekhez. A kulturális miniszter szerint a változtatásokra nem a nemzeti kisebbségekre, hanem a külföldiekre tekintettel került sor.

Megváltozott a  szlovák államnyelvtörvényt módosító javaslat, amelyet korábban elfogadhatatlannak minősített a Magyar Koalíció Pártja (MKP). A parlament kulturális és sajtóbizottságának keddi ülésén kilenc olyan javaslatot fogadtak el, amelyek megváltoztatták a  magyarok által kifogásolt paragrafusok többségét.

A törvénymódosítás ebben a formában már elfogadható számunkra” – jelentette ki Bíró Ágnes, az MKP képviselője. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy nem történt semmi rendkívüli, csupán  elmozdultak az európai normák irányába.

A szlovák államnyelvtörvényt szigorító módosítást első  olvasatban április közepén fogadta el a pozsonyi parlament. Az  előterjesztők, az oktatási és a kulturális minisztérium a törvény  szigorításának szükségességét annak egyre gyakoribb megsértésével és  figyelmen kívül hagyásával indokolták.  Az MKP szerint viszont a módosított államnyelvtörvény egyebek  között ellentétes lenne a Szlovákia által is elfogadott európai  kisebbségi és regionális nyelvi chartával. A tervezett  törvénymódosítás vitát váltott ki Budapest és Pozsony között is, s a  szlovák fél megígérte, hogy a magyarok által kifogásolt  rendelkezéseket a bizottsági és a második olvasatbeli vita során úgy  módosítják, hogy ne sérüljön a kisebbségi nyelvhasználat.

Nyilván ennek a vitának a következménye, hogy a Robert Fico vezette Smer-Szociáldemokrácia párt egyik képviselője a kulturális és sajtóbizottság ülésén kilencpontos módosító javaslatot nyújtott  be, amelyet a bizottság jóváhagyott. A módosító javaslatból például törölték azt a kitételt, hogy az  iskolákban a dokumentációt kizárólag államnyelven kell vezetni.  Kimaradt az a kötelesség is, hogy a kisebbségi nyelven sugárzó  regionális és helyi rádióknak a reklámot az államnyelven is  sugározniuk kellene. A jövőben nem járna szankciókkal, ha az  egészségügyi és szociális intézményekben a személyzet nem csak  szlovák nyelven kommunikálna a betegekkel.

Az eredeti javaslat szerint az emlékműveken, emléktáblákon a  szöveget először szlovákul kell feltüntetni, csak azután következhet  a más nyelvű szöveg.  Az új változat bizonyos esetekben lehetővé  teszi, hogy az idegen nyelvű szöveg a szlovák nyelvű előtt legyen. A  minisztérium visszakozott a reklámszövegek ügyében is.

Marek Madaric kulturális miniszter újságíróknak nyilatkozva  megpróbálta csökkenteni az elfogadott változások fontosságát, azt  hangoztatván, hogy a tárcának nem okoznak gondot az eszközölt változások. Azt állította, hogy ezekre nem a nemzeti kisebbségek,  hanem inkább a külföldiekre való tekintettel került sor.  Ugyanakkor bírálóan szólt arról, hogy a törvénymódosítás körül „sok a felesleges és félrevezető vita”.

Amennyiben a parlament véglegesen megszavazza az  államnyelvtörvény szigorítását, az új változat augusztus elsején lép életbe. Megsértésért akár 5000 eurós büntetés is kiszabható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.