Magyar siker: négy újságíró szabadult ki Líbiában

Magyarország tripoli nagykövetségének kitartó és munkájának eredményeként szabadon engedtek négy külföldi újságírót.

Bár az amerikai nagykövet hálálkodott a magyar diplomáciának, Martonyi János külügyminiszter nem akart beszélni a két amerikai, egy spanyol és egy brit újságíró líbiai szabadulásainak részleteiről a tegnap Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövettel tartott közös sajtótájékoztatón. Az eset tanulságaként a külügyminiszter csak annyit árult el: komoly segítséget tudunk nyújtnai. A nemzetközi sajtóból kiderül: a négy újságírót tegnap engedték el a líbiai hatóságok kisebb pénzbírság ellenében, mert illegálisan léptek be az országba.

Az újságírók a sajtótájékoztató ideje alatt már a líbiai-tunéziai határon várták, hogy elhagyhassák Líbiát. Martonyi János elmondta: a tripoli nagykövetség nyitva marad, a diplomaták teszik a dolgukat, mert  a hasonló humanitárius segítségnyújtásra szükség lehet a következő hetekben is. „Szinte majdnem egyedül vannak, de maradnak” – közölte a külügyminiszter, elismerését fejezve ki a két magyar diplomatának. A tripoli magyar képviseleten Marton Béla nagykövet és Galli László konzul teljesítenek szolgálatot.

– Észak-Afrikán át Elvis Presley-ig mindenről elbeszélgettünk – mondta a sajtótájékoztatón az amerikai nagykövet. Hozzátette: Magyarország kiváló vezetői képességekről tett tanúbizonyságot az ország első, történelmi EU-elnöksége alatt. A nagykövet elismerte, nekik is nagyon fontos, hogy a magyar követség nyitva marad, és ezért nagyon hálásak. Eleni Tsakopoulos Kounalakis háláját fejezte ki azért is, hogy a magyar kormány pontosan átlátja és megérti az észak-afrikai helyzet alakulását, és a közelmúlt magyar történelme és a demokráciában szerzett tapasztalatai miatt képes jobb rálátást nyújtani az Egyesült Államoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.