Magyar politikusokat követnek Romániában

– Ennek az ügynek megfélemlítés szaga van – szögezte le Korodi Attila parlamenti képviselő, miután kiderült, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tisztje heteken át megfigyelte Csíkszereda polgármesterét.

– Ennek az ügynek megfélemlítés szaga van – szögezte le a Népszabadságnak Korodi Attila parlamenti képviselő, miután a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője megerősítette: a belföldi hírszerzés tisztje az a férfi, aki heteken át megfigyelte és fényképezte Csíkszereda polgármesterét.

A székelyföldi város elöljárója múlt pénteken megelégelte a dolgot, nyomába eredt a férfinak, elfogta, és átadta a rendőrségnek. Az ügyről maga a polgármester számolt be múlt szombaton. – Elfogtam a szekust – közölte a helyi sajtóval Ráduly Róbert, aki elmesélte, hogy éppen Csíkszereda testvérvárosainak küldötteivel tartózkodott a Fenyő szálló halljában, amikor egy férfi többször is tüntetően lefényképezte. A polgármester zaklatásért feljelentést tett.

A hírszerzés előbb tagadta, hogy bármi köze lenne az állítólagos titkosügynökhöz, majd Sorin Sava szóvivő megerősítette, hogy a 46 éves, csíkszeredai illetőségű H. C. a szolgálat tisztje. (A maszol.ro portál kiderítette, hogy a férfit Holirca Bogdan Constantinnak hívják.) A szóvivő szerint az ügynök szabadidejében, közterületen készített fényképeket a csíkszeredai polgármesterről.

A Romania libera napilap úgy tudja, hogy a SRI ügynöke provokálta a polgármestert – csapdát állított, amelybe a magyar politikus belesétált. Az üldözőbe vett „szekus” megbotlott, és elesett a polgármester szerint. A SRI-tiszt verziója más: azt állítja, a polgármester felbuktatta, ezért testi sértés miatt feljelentést tett.

Korodi Attila szerint üzenete van annak is, hogy a SRI felfedte egy botrányba keveredett tisztje kilétét. – Azt látjuk, hogy a szolgálatok, félretéve mindenfajta profizmust, mintha törekednének arra, hogy lássuk: ott vannak, dolgoznak. Mintha meg akarnának félemlíteni – válaszolta lapunk kérdésére a csíki képviselő, aki maga is jelen volt a „szekus” elfogásánál.

Korodi felidézte, hogy az RMDSZ májusi kongresszusa körül feltűnően sok „biciklis sportoló” tülekedett. – A városban mindenki mindenkit ismer, és tudjuk, hogy ki szokott biciklizni. Azonnal kiszúrjuk, ha valaki küldetéssel érkezik – magyarázta az RMDSZ politikusa. Nem tartja kizártnak, hogy a helyi karhatalom önigazolási akciójáról van szó, hiszen „ezeknek a szerveknek az alkalmazottai mind veszélyességi pótlékot kapnak csak azért, mert a Székelyföldön dolgoznak”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.