Magyar politikus a régiós euromediterrán közgyűlés elnökségében

Ha a közel-keleti konfliktusokat, a háborús övezetek problémáit, az egyes országokban tapasztalható faji, vallási, nemi és egyéb hátrányos megkülönböztetést nem is oldja meg egy csapásra, a különféle nemzetek közötti együttműködést a kormányoknál és diplomáciai szervezeteknél talán hatékonyabban elősegítheti a Helyi és Regionális Önkormányzatok Euromediterrán Közgyűlése - ARLEM -, amely január 21-én délelőtt tartotta első tanácskozását Barcelonában.

Ez a fórum is része az Európai Unió francia elnőksége alatt Nicolas Sarkozy francia elnök által 2008 júliusában életre hívott Euro-Mediterrán Uniónak, amely az európai, közel-keleti és afrikai országok közötti politikai, kereskedelmi és kulturális kapcsolatfelvételt igyekszik elősegíteni, s közben törekszik a térségben meglévő konfliktusok oldására.

Ebben hangsúlyos szerep jut az Európai Unióban a helyi és regionális önkormányzatokat képviselő régiók Bizottságának, hiszen a kapcsolatfelvétel a különböző kultúrájú országok között egyszerűbb közösségi szinteken megoldani - mondta szerdán Luc Van den Brande, a Régiók Bizottsága elnöke. A közgyűlésnek nyolcvannégy tagja van, s az uniós országok mellett Egyiptom, Törökország, Algéria, Marokkó, Szíria, Tunézia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Izrael, Jordánia, Libanon, Mauritánia, a Palesztin Autonóm Területek, Monaco és Montenegró is képviselteti magát.

Magyar diplomáciai sikerként könyvelhető el, hogy az euromediterrán közgyűlés hattagú elnökségében - amelybe három tagot az európai, további hármat pedig a mediterrán országok delegálnak - helyet kapott Sértő-Radics István, Uszka polgármestere, a Régiók Bizottsága külügyekkel foglalkozó csoportjának vezetője.

Sértő-Radics István tudósítónknak elmondta: számos olyan területe van az euromediterrán együttműködésnek, ahol a magyar városok és régiók is szerepet kaphatnak. Az ivóvízellátás, az oktatás, a kis- kés középvállalkozások fejlesztése fontos témái lesznek az euromediterrán együttműködésnek, s ezeken a területeken a hazai szakemberek tapasztalata "exportálható".

Sértő-Radics - aki az SZDSZ-ből kilépve tavaly szeptembertől az Ungár Klára által életre hívott Szabad Emberek Magyarországért párt színeiben politizál - hozzátette: az úgynevezett mediterrán országok hatalmas piacot is jelentenek egy olyan térségben, amelyet a magyar vállalkozások eddig nemigen hódítottak meg. - A turizmus területén is van hova fejlődni, hiszen eddig jellemzően a magyarok utaztak Tunéziába, Törökországba vagy épp Marokkóba, s jó lenne, ha immár ezekből az országokból felénk is irányulna az idegenforgalom - mondta. Kitágulnak a lehetőségek a kereskedelem területén is, s olyan nemzetközi vásárokon jelenhetnek így meg a hazai vállalkozások, amelyekről eddig talán nem is volt információjuk. Hozzátette: az előítéletek leküzdéséhez, a másfajta kultúrák megismeréséhez sokat tehetnek a városok, s a régiók, amelyek már most is együttműködnek egy-egy programban. - Azt sem szabad elfelejteni, hogy a helyi és regionális euromediterrán tanácskozásokon egy asztalhoz ülnek palesztin és izraeli, török és ciprusi városok, régiók képviselői, s olyan fontos párbeszéd indulhat meg közöttük, amelyek állami szinteken jelenleg nem történnek meg. Ez is a konfliktusok oldását segítheti - jegyezte meg Sértő-Radics István.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.