Magyar orvosok mentek Dél-Szudánba

Magyarországról elsőként érkeztek orvosok és gyógyszerek Dél-Szudánba, hogy az afrikai országban a közelmúltban történt fegyveres konfliktusok után segítsenek - mondta Kveck Péter kairói nagykövet kedden az MTI-nek.

A diplomata emlékeztetett: Dél-Szudánban tavaly év végén politikai nézetkülönbségek miatt belső fegyveres konfliktus robbant ki. December közepén történt egy sikertelen puccskísérlet, amelyen a kormányerők a fővárosban rövid időn belül úrrá lettek, de vidéken még ma is vannak fegyveres összetűzések - magyarázta. Hozzátette: a becslések szerint az összecsapásokban 1500-2000 ember halt meg, és sok a sebesült, valamint a menekült is. A történtek után érkeztek a Baptista Szeretetszolgálat emberei Jubába, hogy segítsenek - közölte.

A nagykövet kiemelte, Dél-Szudán nagyon fiatal állam, amely 2011-ben vált függetlenné, és az infrastrukturális helyzet még rendkívül rossz. Arról is beszélt, hogy az ország sok szállal kötődik Magyarországhoz, hiszen vezetői közül többen itt tanultak, szereztek diplomát a hetvenes-nyolcvanas években, köztük a dél-szudáni parlament felsőházának elnöke, Joseph Bol Chan, aki a mai napig kitűnően beszél magyarul. Megjegyezte: Magyarország „ismertsége, elismertsége” az afrikai régióban nagyon jó, és ez a kapcsolat is indokolta a segítségnyújtást. Kveck hangsúlyozta, Magyarország az első ország, amely orvosokkal és gyógyszerekkel segíti Dél-Szudánt. Kedd délelőtt az ország egészségügyi minisztere is fogadta a csoportot, és azt mondta, hogy nagyra értékelik a gyors segítségnyújtást.

A Baptista Szeretetszolgálattól két orvos - egy gyermekgyógyász és egy aneszteziológus - érkezett Dzsúbába. A csapat négy láda gyógyszert, orvosi eszközt és műszert is vitt magával. Az orvosok jelenleg a főváros központi kórházában dolgoznak. Kreck elmondása szerint a jelenlegi csapat tíz napot tölt Dél-Szudánban, majd őket követhetik más magyar orvosok, ugyanis a csoport feladata az is, hogy felmérje a szükségleteket, és tapasztalataik alapján döntenek majd arról, hogy hány orvos kellene és mennyi időre, valamint milyen eszközöket küldjenek még.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.