Magyar Orszag az Obama-csapatban

Peter Orszag, az amerikai kongresszus költségvetési hivatalának (CBO) jelenlegi elnöke lesz a Fehér Ház költségvetési igazgatója - jelentette be immár hivatalosan is Barack Obama megválasztott elnök kedden Chicagóban.

Peter Orszag - akinek a szülei Magyarországról származnak, de ő az Egyesült Államokban született, nem beszél magyarul - vezeti majd a Fehér Ház költségvetési hivatalát, amely a szövetségi ügynökségek költségvetési igényeit kezeli, javaslatokat tesz az elnöknek.

A 40. életévét decemberben betöltő Orszag egyike Barack Obama legközvetlenebb gazdasági tanácsadóinak Timothy Geithner jövőbeni pénzügyminiszter és Lawrence Summers mellett, aki a nemzetgazdasági tanácsot fogja vezetni. Mindhárman szorosan kötődnek a kiegyensúlyozott költségvetést fő célnak tekintő Robert Rubinhoz, aki Bill Clinton elnöksége idején vezette a pénzügyi tárcát.

A leendő elnök úgy fogalmazott, hogy "a költségvetési reform nem lehetőség, hanem szükségszerűség a jelenlegi nehéz körülmények között, amikor a deficit növekszik és a gazdaság zsugorodik". Obama azt mondta, nem a kis vagy nagy, hanem egy okosabb kormány építéséről van szó. Kifejtette: a Fehér Ház költségvetési hivatala nemcsak a büdzsé tervezésével és végrehajtatásával fog foglalkozni, hanem "annak a biztosítéka is lesz, hogy kormányunk, az Önök kormánya hatékonyabb lesz az amerikai nép szolgálatában".

"Nincs jobb személy ennek az erőfeszítésnek az irányítására, mint a CBO igazgatója, barátom, Peter Orszag" - mondta Obama. Mint hozzátette, Orszag Amerika egyik vezető szakembere költségvetési kérdésekben, új energiát vitt a CBO működésébe, új hangsúlyt helyezve az egészségügyi szféra válságának megoldására. Mint fogalmazott, Peternek nem kell térkép ahhoz, hogy megtalálja, hol van "a kutya elásva" a szövetségi költségvetésben, tudja, mi működik, és mi nem, mi az, amire érdemes az adófizetők értékes dollárjait költeni és mire nem.

Obama kijelentette: "Washington régi működési módja egyszerűen nem alkalmas a mai és holnapi kihívások megoldására". Hozzátette: nem biztos, hogy az idei büdzsében rejtőző mindegyik program, valamely érdekcsoport által elért vállalati adókönnyítés vagy központi segély a jövőben is életben marad.

Orszagot mindkét párt kongresszusi képviselő olyan objektív, nagy tudású szakembernek jellemzik, akinek mély ismeretei vannak a pénzügyi válság természetéről, tájékozott az egészségügy, a társadalombiztosítás, a nyugdíjrendszer, sőt, még a globális klímaváltozás kérdéseiben is. A The New York Times már korábban azt írta, hogy ő az esélyes a posztra, de Orszag hátrányaként említette: ő is Rubin pártfogoltja, korábban Clinton tanácsadója volt.

Orszag egyáltalán nem beszél magyarul, családnevét is angolosan (Orzeg) ejti ki, és soha nem járt Magyarországon. Az MTI-t egy neves washingtoni agytröszt szakembere úgy tájékoztatta: Orszag nem szívesen beszél magyar származásáról, kerüli az erre vonatkozó kérdéseket. A kongresszus költségvetési hivatala annyit közölt: "Peter megerősítette, hogy családneve magyar eredetű", és "ez az egyedüli személyes információ családi származásáról", további információt sajnos nem tudnak megosztani.

Az 1968-ban Bostonban született, a Princeton Egyetemen végzett, majd a London School of Economicson közgazdasági doktorátust szerző Peter Orszag több közgazdasági témájú könyv társszerzője, illetve - szerkesztője. Szenvedélyes maratonfutó, imádja a country-western zenét. Elvált, két iskoláskorú gyermek, Leila és Joshua apja - írta a The Huffington Post liberális hírportál. A CBO elnökeként rendszeres blogíró volt, egyebek mellett a klímaváltozásról, az egészségügyről tartott előadásairól vezetett internetes naplót és pénzügyi kérdésekben fejtette ki véleményét.

Peter Orszag mosolyogva hallgatja, ahogy Barack Obama bejelenti kinevezését Chicagóban
Peter Orszag mosolyogva hallgatja, ahogy Barack Obama bejelenti kinevezését Chicagóban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.