Magyar lány is szervezte Obamáék vitáját

„Egy éve ezzel kelünk, fekszünk” – Varga Tímea szerint jó döntés volt Barack Obama és Mitt Romney utolsó, az amerikai külpolitikáról szóló párbaját a Lynn Egyetemre vinni. Rengeteg a külföldi diák.

Az egész egyetem a vita lázában ég. Minden amerikai színekkel, zászlókkal van teli, az újságíróktól pedig mozdulni sem lehet – mondja lapunknak Varga Tímea, az elnökjelölti vita helyszínéül szolgáló egyetem munkatársa. A 25 éves magyar lány a Lynn Egyetem tanulmányi osztályán dolgozik, és a vita szervezésében is tevékeny szerepet vállalt. „Ez kis iskola, így minden munkatársnak be kellett szállnia a szervezésbe. Egy éve ezzel a vitával kelünk és fekszünk” - mondta telefonon, izgalommal és vidámsággal teli hangon. – Leírhatatlan élmény – ismétli többször is.

Az elnök és kihívójának érkezése miatt az egyetemen szigorú biztonsági intézkedéseket kellett bevezetni. A campus területén lakó diákokon kívül mindenkit egy áruház parkolójából, busszal vittek a helyszínre. Az este kilencórás vitához pedig már délután háromkor ott kellett lenni. „Rengeteget kellett várni és sorban állni. De az emberek nagyon jól viselték, elkezdtek beszélgetni, barátkozni egymással, politikai oldaltól függetlenül” – mondja. Pedig súlyos teher volt a rendezvény az iskolán: a körülbelül 2500 diákkal rendelkező iskolát több mint háromezer újságíró szállta meg.

A diákok és tanárok többsége az iskola futballstadionjában kihelyezett kivetítőn követte Barack Obama és Mitt Romney vitáját. „Volt enni- és innivaló, és mindenki nagyon beleélte magát, nagy volt a hangzavar. Ha valamelyik jelölt jót mondott, éljeneztek és tapsoltak. Mindenkiről lehetett tudni, kit támogat, mert mindenütt Obama- és Romney-táblák voltak”, mondja. „Voltak, aki majdnem összeverekedtek a vita hevében. Persze nem volt komoly, nem kellett beavatkozniuk a biztonságiaknak sem, megoldották egymás közt”, mesél Tímea a hangulatról. Kis gondolkodás után lapunk kérdésére úgy válaszol: Obama hívei valamivel hangosabbak voltak, mint kihívójának tábora. Szerinte a tanári kar alapvetően Obama-párti, és az iskolának helyet adó floridai település, Boca Raton is. „Igaz, mostanában egyre több Romney-táblát is látok a házak kertjében” – mondja.

Szerinte nagyon jó döntés volt a külpolitikai vitát a Lynn Egyetemen tartani, ahol rengeteg a külföldi diák. Sokan jönnek muzulmán országokból is, például Szaúd-Arábiából vagy Irakból. „Érdekes volt látni, hogy amikor az iszlám világról esett szó, ők hogyan reagáltak. Csóválták a fejüket, vagy kijavították, amit hallottak” – meséli.

A magyar lány 18 évesen érkezett a Lynn Egyetemre, ahol ösztöndíjjal tanult. Kommunikáció és média szakon szerzett diplomát. Később mesterfokozatú diplomáját is ugyanitt, ösztöndíjjal szerezte, majd állást ajánlottak neki. „Olyan ez, mint egy megvalósult álom, része lehettem a történelemnek”, mondja a hat nyelven beszélő Tímea, aki most doktori képzésre készül.

Leírhatatlan élmény – mondja Varga Tímea az elmúlt egy évről
Varga Tímea
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.