Magyar lakcímmel a kettős állampolgárság ellen

Sem a Híd-Most, sem az Magyar Koalíció Pártja nincs elragadtatva Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter ötletétől, amely szerint kettős állampolgársága csak annak lehetne törvényesen Szlovákiában, akinek a második állampolgárságot adó országban állandó tartózkodási helye van.

Mikulás Dzurinda a Népszabadságnak adott interjújában nyilatkozott arról, hogy Pozsony csak azok kettős állampolgárságát ismerné el törvény szerint valónak, akik állandó tartózkodási hellyel rendelkeznek a másik állampolgárságot adó országban. Ez a szlovákiai magyarok számára azt jelenti, hogy magyarországi lakcímet kell felmutatniuk ahhoz, hogy ne fosszák meg őket szlovák állampolgárságuktól.

A javaslatot azonban nem csak a Magyar Koalíció Pártja (MKP), hanem a júniusi választásokon a parlamentbe bejutott Híd-Most is ellenzi. Bugár Béla pártelnök a Duna TV-nek azt mondta, a jogszabálytervezetnek nem szabad büntetnie azt, aki úgy dönt, hogy magyar vagy más állampolgárságot is meg szeretne szerezni. – Amennyiben ez így lesz, s én úgy tudom, hogy ebbe az irányba mozdultak el a dolgok, akkor természetesen mi ezt támogatni tudjuk. Amennyiben nem, akkor még tárgyalni fogunk – jegyezte meg a politikus.

Berényi József, az MKP elnöke úgy vélte, ha a pozsonyi parlament másként nem dönt a szlovákiai magyarok lesznek azok, akik nem tudják fölvenni majd úgy a magyar állampolgárságot január elsejétől, hogy el ne veszítsék a szlovákot. A Duna TV megkeresésére a szlovák külügyi tárca szóvivője úgy reagált, a külföldön tartózkodó Dzurinda hazatéréséig nem nyilatkozik az ügyről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.