Magyar lakcímbejelentési botrány Burgenlandban

Tizenhét burgenlandi településen folyik vizsgálat azzal a gyanúval, hogy a helyi iskolabezárások elkerülése érdekében magyar tanulókat hamis lakcímre jelentettek be - közölte a tartományi ügyészség az osztrák rádió (ORF) pénteki internetes cikke szerint.

A cikk nem sorolja fel az érintett településeket. Korábbi beszámolókból ismert ugyanakkor, hogy a burgenlandi tartományi parlament felfüggesztette három, a vizsgálatokban érintett képviselő mentelmi jogát. A képviselők Josef Loos illmici (Illmitz) polgármester (Osztrák Szociáldemokrata Párt - SPÖ), Manfred Kölly németkeresztúri (Deutschkreuz) polgármester (Burgenlandi Lista) és Gerhard Steier (SPÖ), Cinfalva (Siegendorf) volt első embere mentelmi jogát függesztették fel.

2010. június 29. Brugenland. Burgenland, osztrák oldal. Fotó: Reviczky Zsolt

Az ORF internetes tudósítása szerint több helyen a tanárok nehezményezik, hogy hosszadalmas kihallgatásnak vetik alá és "csaknem bűnözőkként kezelik" őket. A tartományi parlament elnökének tisztségét is betöltő Steier a portálnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy politikai okok állnak a feljelentési hullám mögött. "A feljelentés, a hitelrontás, vagy akármilyen módon áskálódni egymás ellen - ez mára szinte a politika alapeleme lett" - mondta. Steier szerint a helyi iskolát sosem fenyegette az a veszély, hogy a minimális 90 fő alá csökken a létszám, és legfeljebb egy magyar iskolás lehetett bejelentve helyi lakcímre.

Több burgenlandi politikus szerint a feljelentések hátterében az áll, hogy októberben önkormányzati választások lesznek a tartományban. 2010-ben Zurány (Zurndorf) volt polgármesterét, Werner Falb-Meixner konzervatív (ÖVP) tartományi tanácsost hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy az iskola működésének fenntartása miatt utasítást adott a helyi iskola négy magyar tanulójának bejelentésére zurányi lakcímre anélkül, hogy a gyerekek valóban ott laktak volna. A politikus azzal védekezett, nem tudta, hogy törvényszegésnek számít, amit tett. Mint mondta, meggyőződése volt, hogy senkinek nem árt ezzel, az iskolát viszont megmenti a bezárástól. Falb-Meixner később lemondott tanácsosi tisztségéről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.