Magyar külügy: elfogadhatatlan az erőszak alkalmazása Ukrajnában

A Külügyminisztérium sajtófőnöke felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy erőszakot alkalmazzanak Ukrajnában, akár a kormány, akár a szélsőséges ellenzéki erők.

Kaleta Gábor szerdai budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az ukrán kormány szerepe a politikai rendezésben meghatározó, ezt a felelősségvállalást akár szankciókkal is ki kell kényszerítenie a nemzetközi közösségnek. Az EU-nak továbbra is perspektívát kell biztosítania Ukrajna számára, gazdaságilag is támogatni kell az európai törekvéseket, valamint közvetítői feladatokat is el kell látnia - mondta. Hozzátette: remélhetőleg Oroszország is támogatja a politikai rendezést és kerüli a közvetlen beavatkozást.

A tárca értékelése szerint polgárháborúshoz közeli a helyzet Ukrajnában, és nem kizárt a rendkívüli állapot bevezetése sem. A keddi események visszafordították az elmúlt időszak konszolidációs folyamatát - mondta. Közölte: jelenleg nem igazán látszik a felek törekvése a békés megoldásra, a válság országossá vált, és az elnök mozgástere jelentősen beszűkült. Bizonytalan, hogy Viktor Janukovics meddig megy el a Majdanon kialakult helyzet felszámolásában - tette hozzá. Megjegyezte: nagy kérdés, hogy a rendőrség miként reagál az utasításokra.

Kaleta Gábor arról is beszélt, hogy az EU külügyminiszterei csütörtökön rendkívüli ülést tartanak az ügyben, és megvizsgálják a szankciók lehetőségét.

Csak azok a magyar állampolgárok utazzanak Ukrajnába, akiknek halaszthatatlan dolguk van ott - mondta Kaleta Gábor. Kijevben hétszáz-nyolcszáz tagú magyar kolónia él, de a tárca nem tud bajba jutott magyarról, nem érkezett segélykérés hozzájuk -ismertette Kaleta Gábor. A magyar-ukrán határon folyamatos a közlekedés, nem tapasztalták, hogy a megszokottnál többen jelentkeznének belépésre, és a vízumigénylések számában sincs növekedés - közölte. Mint mondta, "egyelőre nem tartunk ott, hogy a magyar közösséget közvetlen támadás érte volna" Kárpátalján, remélhetőleg a magyar közösség "nem válik céltáblává". Közölte azt is, hogy a tüntetések nem kerülték el az ottani városokat sem, Ungváron a demonstrálók elfoglalták az adminisztráció épületét, az épületben kisebb károk keletkeztek, de belül nyugalom van. Úgy tűnik, a kárpátaljai események kevésbé erőszakosak, mint az ország más régióiban - jegyezte meg. A sajtófőnök arra is kitért, hogy a beregszászi konzulátus kerületében nincs tudomásuk erőszakos eseményekről, Beregszászon jelenleg petíciót dolgoznak ki, amelyet az Egyesült Államokhoz, az EU-hoz és a visegrádi négyekhez akarnak eljuttatni.

Kaleta Gábor beszámolt arról, hogy Kijevben a tömegközlekedés megszűnt, több közlekedési útvonalat lezártak, a taxitársaságok nem fogadnak rendeléseket, de a repülőterek üzemelnek. A Függetlenség terét (Majdan), az Európa teret és a Hrescsatik utat, valamint ezek legalább egy kilométeres körzetét tanácsos elkerülni, és sötétedés után nem ajánlott az utcán tartózkodni - közölte.

A magyar operatív törzs létrejött, vezetője a belügyminiszter, ő dönt arról, hogy mit tegyen ez a szerv.

Érdemi politikai párbeszédet szorgalmaz Magyarország az ukrán kormányzat és az ukrán ellenzék között. Ezt Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára mondta szerdán Budapesten. Egy más témában tartott sajtótájékoztatón a helyettes államtitkár az ukrán válságra vonatkozó kérdésre válaszolva közölte, az erőszak minden formáját elítélik. A felelősök megnevezését ugyanakkor korainak tartotta, mondván, meg kell vizsgálni, valójában mi történt kedden. A politikai felelősség hasonló mértékben terheli az ukrán kormányzatot és az ellenzék egyes vezetőit, de a kormányzatnak mindig nagyobb lehetőségei vannak - tette hozzá. Takács Szabolcs közölte, szorgalmazzák az érdemi politikai párbeszédet, hogy elkerüljék az események eszkalálódását. Remélik, hogy a következő órákban, napokban a józan hangok fognak felülkerekedni Ukrajnában, és elindul egy olyan politikai párbeszéd, amely már rövid távon rendezheti a helyzetet - mondta.

Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy a HM illetékesei tagjai a Belügyminisztérium által vezetett operatív törzsnek, amely felkészül minden eshetőségre. Hozzátette: a legrosszabb esetet is, ha egy menekülthullám indulna el, az illetékes szervek felkészülve várják.

Csatatér lett a Majdan
An aerial view shows Independence Square during clashes between anti-government protesters and Interior Ministry members and riot police in central Kiev February 19, 2014. Ukrainian President Viktor Yanukovich warned his opponents on Wednesday that he could deploy force against them after what he called their attempt to "seize power" by means of "arson and murder". REUTERS/Olga Yakimovich (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CITYSCAPE TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.