Magyar kézben Mengele naplója

Elárverezték az Egyesült Államokban Joseph Mengele naplóját és egy, feleségéhez szóló levelét, melyet még auschwitzi szolgálatának idején írt. A náci fajnemesítési kísérletek mérnöke minden döntéséért maga vállalta a felelősséget.

Az Alexander Autographs aukciósház nem közölte, hogy a napló mennyiért kelt el, de kikiáltási ára 60 000 dollár volt, és a cég egyik munkatársa szerint egyáltalán nem volt iránta kereslet. Végül egy, a keleti parton élő – neve elhallgatását kérő – magánszemély fizette meg a vételárat. Az ő 86 éves, ma is élő a nagymamája olyan túlélő, akit Mengele válogatott ki az egyik magyarországi transzport érkezését követően. Az új tulajdonos a dokumentumokat az amerikai Holokauszt Múzeumnak ajándékozta.

Mengele a második világháború idején katonaorvosként az auschwitzi megsemmisítő táborban teljesített szolgálatot, és kulcsszerepet játszott az során oda deportált 430 ezer magyarországi zsidó „szelektálásában” – azaz a gyerekek, öregek és betegek kiválogatásában, akiket érkezésük után azonnal a gázkamrákba küldtek. Nevét a számos, olkor élő foglyokon végrehajtott az orvosi etikával összeegyeztethetetlen kísérletei tették hírhedtté. A háború után Dél-Amerikába menekült. Bár előkelő helyen szereepelt a leginkább körözött náci háborús bűnösök listáján, sohasem sikerült elfogni; Brazíliában, Bertioga tengerpartjánál lelte halálát 1979-ben. Úszás közben agyvérzést kapott és megfulladt.

A 180 oldalnyi, hátborzongató fejtegetésekben bővelkedő naplót Mengele 1960 júniusában kezdte papírra vetni – egy hónappal azután, hogy a Moszad Buenos Airesben elkapta Adolf Eichmannt. (Az ezután Paraguayba menekülő Mengelét csak azért nem, mert kockázatosnak ítélték a második túszejtő akciót.)

Josef Mengele
Josef Mengele

A kéziratban az auscwitzi foglyok között csak „a halál angyalaként” ismert volt SS-tiszt összefoglalja orvosi-természettudományos vízióját a világról. – Ma már látom, mennyire voltak elképzeléseim helyesek, s azt is, hogy mások tanácsát követve jóvátehetetlen őrültség lett belőlük, de elutasítom, hogy másokra hárítsam a felelősséget: egyedül én voltam felelős döntéseimért” – írta akkor, 49 évesen.

A teljes cikk a Globusz.net-en>>>>>>>

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.