Nem esett bajuk az Egyiptomban szolgáló magyaroknak

Jól vannak az Egyiptomban szolgáló katonák és rendőrök, akik nem voltak érintettek a Sínai-félszigeten történt incidensben, amelyről a hazai és a nemzetközi sajtó beszámolt.

Mindemellett példátlan, és rendkívül felelőtlen az az újságírói gyakorlat, amely erre vonatkozó hiteles információk hiányában magyar katonák halálhírét kelti - írja a HM közleményében.

A Magyar Honvédség 1995 óta vesz részt a közel-kelet békéjének egyik legfontosabb missziójában. A kontingens – amely északon El Gorahban és délen Sharm el-Sheikben települ – létszáma 42 fő, közülük 26 katona, 16 rendőr. A magyar kontingens parancsnoka az MFO Erők Katonai Rendőr Főnöke (Provost Marshal, PM), egyben a Force Commander egyik biztonsági tanácsadója. A magyar rendész alegység felelős a katonai rend és fegyelem fenntartásáért az MFO teljes felelőségi körzetében. Az MFO feladatrendszere a gyengülő biztonsági környezet következtében jelentősen kibővült az elmúlt időszakban. A magyarokat érintő incidens legutóbb 2013. április 11-én történt, ekkor az állomány egyik tagját szolgálatteljesítés közben, az MFO által bérelt civil buszról rabolták el és tartották rövid ideig túszul beduin fegyveresek - zárul a HM közleménye.

Fegyveresek megtámadtak egy katonai buszt a Sínai-félszigeten vasárnap, a rajtaütésben négy katona életét vesztette, kilenc másik pedig megsebesült - jelentették biztonsági források. Magyar áldozatai is vannak a támadásnak - írta korábban a HVG az MTI egyik hírére hivatkozva. Az MTI nemzetközi hírügynökségekre hivatkozó jelentésében nincs szó a rakétagránátos támadás áldozatául esett négy békefenntartó nemzetiségéről.

A neve elhallgatását kérő tisztségviselő arról számolt be, hogy a járművet Szuez és Iszmáilíja kormányzóság között, az Ahmed Hamdi közúti alagút közelében támadták meg ismeretlen fegyveresek rakétagránáttal. Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a rajtaütést, egy szemtanú szerint azonban a fegyveresek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő, Anszár Beit al-Makdisz elnevezésű sínai-félszigeti dzsihádista csoportra jellemző ruhákat viseltek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.