Magyar húskommandó a szépség szigetén

Megkétszereződött tavaly a Tajvanra irányuló magyar export, meghaladva a 100 millió dollárt. A politikai konfliktusok ellenére Tajvan aktívan közreműködik Kína globális gazdasági stratégiájának az érvényesítésében.

Kétszeresére, több mint 100 millió dollárra nőtt tavaly a Tajvanra irányuló magyar export – mondotta a Budapestre akkreditált tajvani képviselet vezetője, Marietta Kao Liau a Magyar Külügyi Intézetben tartott előadásában. Lapunk kérdésére, hogy minek tulajdonítható a szokatlanul nagy emelkedés a magyar kivitelben, Liau asszony elmondta, hogy magyar exportőröknek – gyakorlatilag egyedüliként – sikerült jelentős tételben húst szállítaniuk a szigetre. Tajvanon idén csaknem tíz százalékos gazdasági növekedést jósolnak, mind az export, mind az import 30-40 százalékos bővülése mellett, így a magyar kivitelnek  is jó esélyei vannak (ami rá is fér, mert a Magyarországra irányuló tajvani export még így is a többszöröse importnak). Magyarország kedvező hátszélre számíthat a 23 milliós piacon: megbecsülik a magyarokat, emlékeznek rá, hogy Budapest volt az első a kelet-közép-európai régióban, amely még a rendszerváltás előtt lehetőséget adott Tajvannak képviselet nyitására. Számos egyezmény (például a kettős adóztatást elkerülő megállapodás) támogatja a két ország kereskedelmi kapcsolatait.

A mintegy harmadnyi Magyarország területű sziget a világ egyik legversenyképesebb, legfejlettebb gazdaságával büszkélkedhet.  Az Egyesült Államokban működő Business Environment Risk Intelligence gazdasági elemző-hírszerző szervezet Tajvant a világ 4., Ázsia 2. legversenyképesebb gazdaságának tartja, a mértékadónak tekintett svájci IMD tavalyi világranglistáján pedig a 8. helyen állt. Az amerikai Találmányi és Védjegyhivatal (USTPO) 2009-es jelentése szerint csak az Egyesült Államok,  Japán, Németország és Dél-Korea előzi meg Tajvant a bejelentett találmányok számát illetően. A fejlett beruházás-, vállalkozás-ösztönző politika hű fokmérője, hogy tavaly 25-ről 17 százalékra vitték le a társasági adót.

A Kínai Népköztársaság, az óriás szomszéd árnyékában, de azzal szoros gazdasági szimbiózisban élő Tajvan politikáját a megfontoltság, a realitásokkal való számolás jellemzi. Kao Liau asszony előadásában jelezte, hogy Kína demokratizálódásában látják a hosszú távú megoldást a harmonikus, de formáját tekintve még el nem döntött egymás mellett létezésre Pekinggel. Mindenesetre Tajvan aktívan közreműködik Kína globális gazdasági stratégiájának az érvényesítésében. Ennek a lényege, hogy a glóbusz második legnagyobb gazdasága, a népi Kína fokozatosan vesse le a világgyár-szerepet, és változzon át a világ kereskedelmi központjává.

A portugál felfedezői által eredetileg Szép Szigetnek (Ilha Formosa) elnevezett Tajvan és Kína viszonyában az elmúlt esztendők jelentős javulást hoztak. Míg néhány éve elképzelhetetlen volt, hogy repülő- és hajójáratok kössék össze a szigetet a kínai szárazfölddel (ez körülbelül Budapest-Szeged távolságot jelent), ma hetente 370 közvetlen repülőjárat közlekedik Tajvan és Kína között, és népi kínaiak százezrei jöhetnek turistaként a szigetre.  A kapcsolatok alakításában a gazdaság jár az élen: mintegy egymillió tajvani – zömmel üzletember – él és dolgozik Kínában. Tajvan Hongkong után, a népi Kína legnagyobb befektetője, megelőzve Japánt, az Egyesült Államokat és Szingapúrt is.

Tajvani exporta készülő thaiföldi krokodilhús. A magyar termékekre kétszer akkora lett az étvágy
Workers at a crocodile farm prepare meat from the slaughtered reptiles in the town of Sriracha, 120 km (74 miles) west of Bangkok, August 30, 2005. About 1,200 crocodiles are being slaughtered monthly and the meat is mostly exported to countries like China, Hong Kong and Taiwan. The price of the meat is around 600 baht ($14.53) per kilogram. REUTERS/Sukree Sukplang
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.