Magyar gépek védhetnék a horvát légteret

Magyar vagy olasz harci repülőgépek védhetik Horvátország légterét, ha nem fejeződik be időre a horvát légierő gépeinek időszakos szemléje – írta szombati számában a Jutarnji list.

A horvát lap szerint a zágrábi védelmi minisztériumnak nincs információja arról, hogy a MiG-21-esek ukrajnai szemléje és korszerűsítése mikorra fejeződhet be.

„Komoly tárgyalások folynak arról, hogy az egyik NATO-tagállam vegye át a horvát légtér védelmét arra az időre, amíg Ukrajnában befejeződik a gépek időszakos szemléje és korszerűsítése” – idézte a név nélkül nyilatkozó minisztériumi tisztségviselőt a lap. A horvát MiG-21-esek korszerűsítése öt hónapot késik, a rendelkezésre álló három harci repülőgép is legfeljebb még három hónapig van bevethető állapotban. Ha addig nem érkeznek meg Ukrajnából a gépek, Horvátország köteles értesíteni a NATO-t arról, hogy nem tudja ellátni légtere védelmét.

Ez esetben valószínűleg kétoldalú szerződés keretében Magyarország vagy Olaszország fogja védeni a horvát légteret. A gépeken végzett munkálatok jelenlegi állása szerint nem valószínű, hogy három hónap múlva horvát harci gépek fogják védeni a horvát légteret – írja a lap

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.