Magyar feljelentő is kifogásolta a székely zászló kitűzését

A székelyföldi Kovászna megye prefektusa azt állítja, magyar feljelentő is akad azok között, akik a székely zászló hivatali kitűzését vagy a magyar nyelvű "községháza" feliratot kifogásolták.

Dumitru Marinescu prefektussal az Erdélyi riport hetilap közölt interjút internetes kiadásában hétfőn. A prefektus elmondta, valamennyi általa indított perben feljelentés alapján járt el. Név szerint is megemlített egy kökösi magyar férfit, aki a gidófalvi magyar nyelvű "községháza" feliratot, és az uzoni községházára kitűzött székely zászlót kifogásolta, és a panaszleveléhez fényképeket is mellékelt.

Dumitru Marinescu precedensértékűnek tekintette a Brassói Táblabíróság ítéletét, amelyben a bíróság jogerősen törvénytelennek nyilvánította a székely zászló kitűzését a középületekre. "Ha rajtam múlna, lehetővé tenném, hogy a közösségek korlátlanul használhassák a szimbólumaikat. Én Háromszéken nőttem fel, jól tudok magyarul, jól ismerem a székely embereket. Szerintem a szimbólumhasználatot egyértelmű módon kellene szabályozni, hogy ne legyenek viták a törvény értelmezésekor. Sokkal fontosabb közös gondjaink vannak nekünk, románoknak és magyaroknak, mint az, hogy a törvény értelmezésén vitatkozzunk" - jelentette ki a prefektus.

A riporternek arra a felvetésére, hogy bukaresti utasításra lép fel a magyar szimbólumok, feliratok ellen, Dumitru Martinescu kitérő választ adott. "Én mandátumom átvételekor letettem egy hivatali esküt. Arra esküdtem, hogy betartom a törvényeket, illetve felügyelek a jogszabályok betartására Kovászna megyében. Ehhez kell tartanom magam" - válaszolta.

A prefektus maga is úgy vélte, a perek keltette etnikai feszültségek nem tesznek jót a román-magyar együttélésnek. "Ezeknek kormányrendelettel, kormányhatározattal véget lehetne vetni. Erre egyébként korábban többször is elhangzott ígéret" - jelentette ki Dumitru Marinescu, a román kormány Kovászna megyei megbízottja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.