Magyar drogfutárok iszonyatos börtönökben

Minden drogfutárnak érdemes ezerszer is meggondolnia, hogy belevág-e a vállalkozásba. Lebukás esetén iszonyatos börtönviszonyok közepette találják magukat, ahol mindennek, a túlélésnek is komoly ára van.

Húsz halálos áldozatota és közel ötven sbesültje volt annak a fegyencek közti lövöldözésnek, ami pár napja tört ki a Caracastól 35 kilométerre lévő Yare 1 börtönben. Szerencsére nem esett baja annak a magyar rabnka, aki itt tartanak kábítószer csempészéséért. A dél-amerikai fegyintézetekhez hasonlóan Venezuelában is a foglyoknak szabad mozgásuk van a börtön területén belül. Így alakulhatnak ki a kerítésen belüli hatalomért rivalizáló, gyakran jól felfegyverzett bandák. Csak ebebn az évben már 197 életet követeltek a börtönökön belüli háborúk.

Mindez akár figyelmezetésül is szolgálhat azoknak a külföldi, köztük magyar drogfutároknak, akiket általában európai diszkókban "győznek meg”, hogy milyen csekély kockázattal jár egy dél-amerikai kirándulás. A valós veszélyt elkenik azzal is, hogy a célországban úgymond elsőrendű ügyvédeik vannak, akik pillanatokon belül kihozzák “az utazókat”, ha mégis bajba keverednének.

Jobb esetben a csomagjukban dugnak el néhány kiló kokaint, vagy rosszabb esetben lenyeletnek velük 15-25 darab 100 grammos műanyag-kapszulába helyezett vegytiszta kábítószert. Indulás vissza repülőgéppel Európába, ahol – sikeres megérkezésükkor - a mennyiségtől függően 50-75 ezer forint kapnak. Ezeknek a kis mennyiséget szállítóknak azonban negyede-harmada lebukik, többnyire már annak a dél-amerikai országnak a repülőterén, ahonnan indulnának haza. A hatóságok “a kiscsempészek” letartóztatásával bizonyítják a világ előtt, hogy ők igenis harcolnak a nemzetközi drogcsempészet ellen. Miközben a nagy halak döntő többsége büntetlenül szállíthatja a kábítószert.

Venezuelában a mennyiségtől függően a börtönbüntetés három és fél év és 16 év között mozog. A Crónica de Caracas című internetes újság szerint a dél-amerikai ország 47 fegyintézetének 18 ezer férőhelyén 52 ezer fogoly zsúfolódik össze. A fegyencek a saját ruháikban – tehát rabruha nélkül – szabadon lézengenek a börtönfalakon belül. Ez a jó pont. A rosszabb azonban, hogy ezekben a börtönökben többnyire szinte állig felfegyverzett fegyenc-csoportok uralkodnak, a börtönőrök is csak csoportban merészkednek bemenni a termekbe. Minden kapható és mindennek ára van: így a priccsnek, ahol aludhatnak, az élelmiszereknek, alkoholnak és kábítószernek, sőt a látogatási, úgynevezett családi napokon a barátnőnek. A legdrágább azonban a biztonság megvásárlása.

A börtönök Venezuelában végletekből tevődnek össze. Az egyik ilyen véglet a Margarita szigetén lévő San Antonio fogház luxus-szárnya, amelyről minap aThe  New York Times írt riportot “Ahol a rabok bármit tehetnek csak nem távozhatnak el” címmel. A fényképes beszámoló megszólaltja a az uszoda mellett napozó mexikói pilótát, aki Gulfstream repülőgépével 3 tonna kokainnal “bukott meg”. - Sok helyen fordultam meg, de csak ennek a fogháznak a falai között láttam ennyire változatos fegyvertárat a foglyoknál. AK-47-estől, Magnum revolvereken át Uzi géppisztolyig minden van és megvehető - nyilatkozta egy 2009 -ben lecsukott brit származású kokaincsempész.

Tizenhárom éves tiszteletbeli konzulságom alatt eddig 23 magyar drogfutáros foglyot igyekeztünk ellátni. Hender Zabalával, a tiszteletbeli konzulátus ügyvédjével azt el tudtuk érni, hogy a jogerősen elitélt magyar foglyokat ne a leghírhedtebb fegyintézetekbe kerüljenek. Venezuelában jelenleg hét magyar tölti a börtönbüntetését, közülük néhányan már feltételesen szabadlábra kerültek és dolgoznak. A többieket a konzulátus másfél havonta élelmiszer csomaggal lát el, kis zsebpénzzel és telefonkártyával, hogy néhanapján fel tudják hívni a magyarországi rokonaikat.

A szerző Magyarország caracasi tiszteletbeli főkonzulja

Motozásra felsorakoztatott rabok egy brazíliai börtönlázadás után
Inmates numbering in the hundreds are strip-searched and huddled together by riot police in the courtyard of a Carandiru prison cellblock in Sao Paulo February 19, 2001. Latest reports state that the last of more than 7,000 hostages in Brazil's largest ever prison uprising were released, bringing an end to a 25-hour riots that left 12 people dead. (BRAZIL OUT, NO SALES) REUTERS/Monica Zarattini-Ag. Estado
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.