Magyar diplomatát vádol kémkedéssel egy román lap

Egy volt magyar diplomata ma magánemberként Bukarestben dolgozik az oroszoknak – véli tudni keddi számában az Adevarul című napilap. A bukaresti újság Péter László volt diplomatáról ír, akit írása címében"volt magyar kémnek" nevez. Az Információs Hivatal cáfolja, hogy kém lett volna.

Egy volt magyar diplomata ma magánemberként Bukarestben dolgozik az oroszoknak – véli tudni keddi számában az Adevarul című napilap. A bukaresti újság Péter László volt diplomatáról ír, akit írása címében „volt magyar kémnek” nevez.

A napilap kész tényként állapítja meg, hogy Péter László, aki 1990 és 1995 között diplomataként szolgált Magyarország bukaresti nagykövetségén hírszerző tisztként, miután nyugdíjba ment ismét Románia területén dolgozik, mégpedig az oroszoknak.

Az Adevarul szerint Péter László már diplomáciai kiküldetése idején is gyanús volt a román hatóságoknak, ez a gyanúpwedig beigazolódott azzal, hogy a ma 55 éves, Bukarestben élő diplomata állítólag a szentpétervári székhelyű Baltiysky Bank romániai fiókvállalatát akarja megalapítani, a Román Nemzeti Banknál (BNR) keresve a bejegyeztetés lehetőségeit.

Az Adevarul szerint az is gyanút kelt, hogy Péter László tagadja banfiók-alapítási szándékát, a lap viszont idéz egy 2006-os ingatlanügynökségi hirdetést, amelyben a volt diplomata saját aláírásával keresett helyiséget a Baltiysky Bank számára. Ugyancsak a román lap idézi fel tavaly decemberben folytatott beszélgetését Péter Lászlóval, akit telefonon nem, csak lakásának kaputelefonján keresztül ért el. A lap munkatársának Péter László cáfolta a bankfiók létrehozásának szándékát. A lap viszont ezt cáfolni véli azzal, hogy keddi számában két fényképet közölt, amelyen Péter László a Román Nemzeti Bank jól látható fejlécét tartalmazó dossziét tart az utcán a hóna alatt.

Az Adevarul egy szóval sem írja le, hogy Péter László jelenleg kémtevékenységet folytatna az oroszok számára. De ezt sugallja, amikor azt írja: nemrég két orosz bank (az Unirea és a Nova Bank) az orosz titkosszolgálatoknak dolgozó „kémközpontoknak” bizonyultak. A BNR 2006-ban azért vonta meg a működési engedélyt a Nova Banktól, mert az a lap szerint nem banki tevékenységet folytatott, hanem pénzmosással és kémkedéssel foglalkozott.

A Népszabadság úgy tudja, a magyar diplomata 1996-ban a Pater Bank, a Budapest Bank román leányvállalatának igazgatója lett, tisztségéből azonban menesztették, miután a pénzintézetnél másfél millió dolláros hiányt állapítottak meg. Ezt követően az ÁPV Rt. regionális privatizációs tanácsadásra alapított 50 milliós cége, a Romániai Privatizációs Tanácsadó Testület képviselőjeként Emil Constantinescu akkori román elnök mellett dolgozott 1998-tól. A Fidesz 2000-ben visszahívta Magyarországra, később – 2004-től – Magyarország beregszászi konzulátusán szolgált. A Külügyminisztériumból 2006-ban távozott.

Hetesy Zsolt, az Információs Hivatal (IH) főigazgatója a cikkre reagálva értetlenségét fejezi ki a "magyar kémváddal" kapcsolatban: minden valóságalapot nélkülöz ugyanis az az állítás, amely szerint Péter László bukaresti külszolgálatának ideje alatt "diplomáciai fedésben" hírszerzőként tevékenykedett volna. A magyar nagykövetség egykori első beosztottjának kémként való beállítását és így a Magyarország, illetve a Hivatal elleni  közvetett vádakat az IH visszautasítja - írja közleményében.

A helyzet mielőbbi tisztázását kérve Hetesy Zsolt haladéktalanul a román szolgálatok vezetőihez fordul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.