Magyar tudósklub alakult Londonban

A kezdeményezés a Nagy-Britanniában dolgozó magyar kutatók és a két ország egyetemistáinak kapcsolatteremtését egyaránt szolgálja.

Rendkívül nagy érdeklődés mellett zajlott le a London Science Club alakuló ülése csütörtök este. A magyar nagykövetség épületében megrendezett esemény valójában miniszimpózium is volt, melyen különböző tudományágakat képviselő tudósok tartottak előadást.

A Bradfordi Egyetemen oktató Bátonyi Gábor történész például Edgard Sanders üzletember koholt vádak alapján történt bebörtönzése kapcsán az 1949-1953 között mélypontra jutott brit-magyar diplomáciai viszonyba engedett bepillantást. Korbonits Márta, a londoni Queen Mary University endokrinológus professzora „Gének és óriások" címmel a kóros növekedési hormon-képződés évszázadokra visszavezethető örökletes hátteréről folytatott lebilincselő kutatásáról beszélt. 

A Tudósklub első összejövetelén részt vett és röviden felszólalt Prőhle Gergely helyettes államtitkár is, aki elmondta, hogy hasonló szerveződések már Los Angelesben, New York-ban, Brüsszelben és Berlinben is működnek. Közös cél, hogy egy hálózat kiépítésével lehetőséget teremtsenek a külföldön tevékenykedő magyar tudósok együttműködésére.

Korbonits professzor asszony reális igényt észlelt a Nagy-Britanniában dolgozó magyar tudósok között egymás szorosabb megismerésére, de a földrajzi távolságok és szakmai elfoglaltságok miatt évente legfeljebb egy-két klubrendezvényre számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.