Magyar törvény és horvát kerítés fenyegeti Szerbiát

Aggodalmát fejezte ki csütörtökön Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter, mert - mint mondta - információi szerint Magyarország nemcsak a tranzitzóna területére irányítja vissza a migránsokat, hanem "minden jogi alap nélkül, és a nemzetközi jogot sértve a migránsokat megpróbálták Szerbia területére visszaküldeni". Ezenkívül Horvátország is kerítés emelésén gondolkodik – mondta.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a tárcavezető a biztonsági szerveket irányító testület rendkívüli összehívását kérte a miniszterelnöktől, hogy az újonnan kialakult helyzet kezeléséről tárgyaljanak. Indoklása szerint a szerbiai migránshelyzet egyre bonyolultabbá válik, és az ország egyedül maradhat a helyzet kezelésében, a kormány feladata pedig az, hogy megóvja az ország területét és az állampolgárokat. Hozzátette: Európa úgy viselkedik, mintha már véget ért volna a migránsválság.

Kedd éjfélkor lépett életbe az új magyar határőrizeti rendszer a Szerbiával és a Horvátországgal közös határszakaszon, amelynek lényege, hogy a határtól számított nyolc kilométeres sávban elfogott migránsokat, ha nem követtek el bűncselekményt, a rendőrség figyelmezteti, visszaszállítja a kerítéshez, ott, a kapukon keresztül útbaigazítják őket, vagyis a legközelebbi tranzitzóna felé irányítják, ahol benyújthatják kérelmüket.

Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás indul.

Aleksandar Vulin felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt éjszaka a hivatalos adatok szerint Bulgária felől 334, Macedónia felől pedig 158 migráns érkezett az országba - a nem hivatalos számadatok azonban ennél is magasabbak lehetnek -, akik Magyarország felé akarják folytatni útjukat. 

Az úgynevezett balkáni útvonal március elején lezárult, a migránsok azonban embercsempészek segítségével, illegális útvonalakon továbbra is érkeznek a térség országaiba, hogy Szerbiából Magyarországon keresztül jussanak el Nyugat-Európába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.