Magyar-szlovák viszony: az állampolgárság neuralgikus pont marad

A látszat néha csal, s ez például igaz a magyar–szlovák viszonyra – legalábbis Martonyi János szerint. A magyar külügyminiszter szerint a két szomszéd kapcsolata sokkal jobb annál, mint amilyennek a külvilág szemében tűnik. – Érdekeink sokkal erősebbek, mint a közöttünk fennálló viták – hangoztatta Martonyi, miután pénteken fogadta Budapestre látogató szlovák kollégáját, Miroslav Lajcákot.

A közös érdekek és a gazdasági összefonódás ellenére az állampolgársági törvény változatlanul neuralgikus pont, Budapest és Pozsony merőben eltér egymástól. Martonyi ezt azzal magyarázta, hogy a két fővárosban eltérően értelmezik az állam és annak polgárai közötti viszonyt. Lajcákkal együtt azt hangoztatták: kölcsönös üzengetések nélkül, szakértői szintű tárgyalásokkal próbálnak valamiféle megoldást találni. Lényeges, hogy az állampolgársági kérdés ne okozzon „politikai feszültséget” a kétoldalú viszonyban, s egyetlen embert se érjen hátrány – mondta. Vagyis Budapest nem szeretne olyan újabb eseteket látni, amikor valakit megfosztanak szlovák állampolgárságától azért, mert felvett egy másikat, történetesen a magyart.

Lajcák arról beszélt, hogy a baloldali pozsonyi kormány – az ottani alkotmánybíróság előtt lévő – állampolgársági törvény módosítását tervezi. Részletekről nem beszélt, csak annyit mondott: figyelembe veszik az európai normákat: a Robert Fico vezette kabinet érezhetően ki akarja várni az alkotmánybírósági döntést. Martonyi mindenesetre úgy látja: a jelenlegi szlovák elképzelések nem jelentenék az egyéni sérelmek végét. Lajcák szerint hazája a nemzeti kisebbségek jogainak megőrzésében érdekelt, azokon a területeken is, ahol a tavalyi népszámlálás szerint csökkent a kisebbségek aránya. Várhatóan magyar nemzetiségű személy lesz az új kisebbségi biztos is. Végül Martonyi bejelentette, hogy hamarosan átadják a nemrég elkészült pilisszentkereszti (mlynky-i) Szlovák Házat, az átadást szeretnék egybekötni Ivan Gasparovic szlovák államfő magyarországi látogatásával.

Miroslav Lajcák szlovák és Martonyi János magyar külügyminiszter a Bem rakparton
Budapest, 2012. június 1. Miroslav Lajcák szlovák (b) és Martonyi János magyar külügyminiszter sajtótájékoztató tart, miután Martonyi János munkalátogatáson fogadta szlovák kollégáját a Külügyminisztériumban. MTI Fotó: Soós Lajos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.