Magyar-szlovák tűzoltás

Probléma-előrejelző és megoldó mechanizmusok kidolgozásáról tárgyalt a magyar és a szlovák külügyér, akik aktivizálnák a szunnyadó vegyes bizottságokat is. Létrehozták a Jószomszédság és Megértés Díját.

Fél órával tovább tárgyalt egymással tegnap Göncz Kinga magyar és Jan Kubis szlovák külügyminiszter, ám sok konkrétumról ezután sem tudtak beszámolni. A két ország közjogi máltóságai találkozásának sorát követő találkozó egyedüli kézzel fogható eredménye: aláírták azt a megállapodást, melynek értelmében a két külügyminisztérium létrehoz egy Jószomszédság és Megértés névre hallgató díjat, melyet olyan személyeknek vagy szervezeteknek ítélnek oda, akik, vagy amik a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében jeleskedtek.

A díj része annak a 14 pontos programnak, amelyben tavaly nyáron Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő egyeztek meg. 22 ezer eurós jutalommal jár, a díjazottról a két külügyminiszter dönt, s az oklevelet mindig az alapszerződés aláírásának március 19i évfordulóján adják majd át.

– Már az a tény is pozitív, hogy beszélünk egymással – jegyezte meg Jan Kubis a sajtótájékoztatón, utalva arra, hogy hosszabb idő elteltével az elmúlt időszakban megélénkültek a szlovák-magyar kétoldalú találkozók. A tervek szerint a két parlament elnöke tavasszal ismét összeül, a két kormányfő pedig szintén találkozik a jövő év első félévben. Ezen túlmenően a két külügyér – elmondásuk szerint – alapvetően arról tárgyalt, hogyan lehetne beépíteni a kétoldalú kapcsolatba olyan mechanizmusokat, melyek hatékonyan tudnák megoldani a vitás kérdéseket, hogy azokkal ne a legfelsőbb vezetésnek kelljen foglalkoznia, és azok ne politizálódjanak át automatikusan. Erre az országok külső megítélése, és a gazdasági válság miatt is szükség van. – Tűzoltókká váltunk. És már akkor is rohanunk oltani, ha még csak a füstöt látjuk – panaszkodott Kubis.

Göncz Kinga elmondta: szlovák kollégájával áttekintették azokat a struktúrákat, melyek most a rendelkezésükre állnak, hogy a problémás ügyeket megoldják. Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy az alapszerződés nyomán megszületett 11+1 vegyes bizottság között akadnak olyanok, melyek évek óta nem találkoztak, és ezeket „aktiválni” kéne. Megegyeztek egy korai előrejelző rendszer kiépítésében is, melynek összetételéről, működéséről a két külügy, és két miniszterelnöki hivatal tárgyal tovább. Ennek az lenne a feladata, hogy még az előtt megoldja a felmerülő gondokat, hogy – Kubis szavaival élve – „szóváltásra kerülne sor”.

Göncz Kinga a vegyes bizottságokkal kapcsolatban pozitív példaként említette, hogy a két országnak sikerült időben megegyeznie két Ipolyhíddal kapcsolatban a 15 százalékos önrészről és az előfinanszírozásról, így be tudták adni a pályázatot az EUhoz, ami 85 százalékban finanszírozná a projektet.

Jószomszédság és Megértés Díj alapításáról szóló dokumentumot írt alá Jan Kubis és Göncz Kinga
Jószomszédság és Megértés Díj alapításáról szóló dokumentumot írt alá Jan Kubis és Göncz Kinga
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.